torsdag 6 augusti 2015

6 augusti

Tunga atomer kan klyvas. Då frigörs mängder, enorma mängder av energi. Energi som kan användas till nytta - men också till skada. Nyttoenergi i kärnkraftverk. Energi till skada i kärnvapen.
Idag den 6.8 har Fennovoima tillräckligt med inhemskt ägande för att kärnkraftverksprojektet ska ta ett steg framåt. Om kärnkraftverk och avfall från dem tycker jag inte men det är en annan historia.
Det jag vill uppmärksamma idag är att den 6.8 också är Hiroshimadagen. Idag är det 70 år sedan atombomberna fälldes över Hiroshima och Nagasaki. I slutskedet av andra världskriget. Bomber som dödade och som dödar ännu idag. Strålskador, sjukdomar, stigmatisering - det är vad de utsatta drabbas av ännu i dag. Och ännu sitter stater och pantar på kärnvapen. Hiroshima och Nagasaki får inte ske på nytt!
Det enda jag upplever att jag kan göra är att minnas och att hedra offren. Därför är jag förvånad över att vi inte gör något i vår stad. Tidigare har det tänts ljus i Hovrättsbassängen den 6.8 men något sådant har jag inte upplevt de senaste åren.
Det får vi jobba på inför nästa årsdag. Fredsföreningen(?), församlingen - där jag ju kan påverka via Rådet, jag själv med en "event" via Fb - kanske med min pensionärsgrupp som grund. Tips från er?


1 kommentar:

  1. Usch, kärnavfall, kärnvapen etc är skrämmande saker som kan ha en förödande effekt om något händer, bra att du nämner detta, själv har jag missat att det var idag! De kraftigaste kärnvapnen som finns idag är väl dessutom bra mycket effektivare än de som fälldes i Japan - för de var väl bland de första som detonerats och ingick i ett experiment, eller..? Inte ens de som fällde bomberna tycktes ju veta hur pass förödande effekten skulle bli, det insåg de väl först efteråt.

    SvaraRadera