Matrecept

Ruths paj                                               

Deg
3 dl vetemjöl
100 g mjukt margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning
ca 3 dl tunnstrimlad purjolök
3 msk margarin
4-6 tunna skivor av kokt eller lättrökt skinka
200 g god riven ost  (jag använde Västerbotten)
3 ägg
3 dl mjölk eller gräddmjölk
ca 1 tsk ört- eller aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 tsk riven muskot (det lämnade jag bort)

Blanda och "nyp ihop" en smidig pajdeg och lägg i plastpåse (nånej - skålen duger ju) i kylskåpet någon timme - eller längre. Ta fram degen så att den mjuknar före "utbakningen".
Strimla purjon tunt och "smält ner" i margarin. Vispa ihop ägg och mjölk och kryddor och ca hälften av osten. Kavla ut pajdegen tunt och kläd en kallvattensköljd pajform med degen. Den kan också klickas och plattas ut över botten och kanter - måste alltså inte kavlas. Bottna med purjofräs och tunnstrimlad skinka. Häll i äggstanningen och täck med resten av osten. Grädda i 200 grader 25 -30 minuter. (puh så detaljrikt recept - använd känsla och förnuft så går det nog bra). Supergod och saftig.




Pepparnötter


250 g smör
200 g socker
400 g vetemjöl (var försiktig, inte för mycket mjöl)
1 ägg
1 tsk sirap
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk soda
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Alla ingredienserna blandas tillsammans.Formas till runda bollar, pressas ner med en gaffel. Gräddas i 200-225 graders ugn. Beströs med pärlsocker.

 

 

Saaristolaisleipä

  • 1 l piimää tai appelsiinimehua
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 9 ½–10 dl vehnäjauhoja
  • VOITELUUN
  • 3 rkl siirappia
  • ½ dl vettä

Tee näin:


  • 1. Sekoita piimään tai mehuun maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa.

  • 2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.

  • 3. Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.

  • 4. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolivälissä paistamista.

  • 5. Ota leivät uunista, kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

 

 

Kållåda

  • 1 kg vitkål
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 400 g malet kött
  • 1 lökar
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar och vitpeppar
  • 1 1/2 dl grötris
  • 2 msk sirap
  • 2 dl grädde
Skär kålen i bitar, cirka 2×2 centimeter. Koka upp vatten. Salta och lägg i kålbitarna. Koka under tiden du förbereder resten, ungefär 15 minuter.
Stek lök och maletkött i en stekpanna. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner kött-lökblandningen med vitkålen då den är kokt. Häll inte bort kokvattnet av kålen. Blanda också ner okokt grötris och häll över det hela i en ugnsfast form. Ringla över mörk sirap och häll på den sorts grädde du tycker bäst om. Jag kör vispgrädde. (sippan använder nog lätt)
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 60 minuter.

 

Vispgröt

  • 1 liter vatten
  • 1 1/2 dl mannagryn
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl lingon, färska eller frusna
Koka upp vattnet i en stor kastrull. Vispa ner mannagryn, socker och salt och lägg i lingonen. Koka cirka 8 minuter. Rör om då och då.
Ställ kastrullen i ett vattenbad för att kyla ner vispgröten. Jag brukar till och med ännu ställa in kastrullen i kylskåpet en stund, för jag tycker att konsistensen blir bäst om man vispar gröten då den är alldeles kall. Vispa gröten några minuter med elvisp. Servera med mjölk och eventuellt lite socker för den som tycker om sötare vispgröt.



Ritas mammas lingonsylt

1 liter kokande vatten slås över 5 liter lingon. Kokas i 5 minuter, tas bort från spiseln. 2kg socker rörs i och det hela rörs ca 15 min.
Den läckraste sylt som passar också mej som annars gillar rårört. Lingonen får gärna vara fem före mogna.



Mormors dillgurkor

2(500g) gurka
½ dl socker
1 tsk salt
1 ½ dl vatten
Dill

Skär gurkan i tunna skivor. Blanda socker o salt, vatten o ättika. Lägg gurkskivorna i ett kärl med lock, strö över salt- och sockerblandningen samt dill mellan lagren av gurka. Häll över ättiksspadet, lägg på locket och skaka om kraftigt. Låt gurkorna dra i svalt före servering.








Stinas marinad, för mängden 4 biffar grisnacke (=kassler):

1/2 dl olja (brukar använda rypsolja, oliv går lika bra)
1 msk senap (brukar använda Auran sinappi, stark)
2 msk farinsocker
1 tsk malen ingefära

Det bäst om man låter biffarna ligga i marinaden åtminstone några timmar.
Saltas först när biffarna är bruna.





Aroniagelé                
Receptet startar från Silvias mammas  recept - tack för det. Men eftersom jag är litet skeptisk till ren aroniasmak blandade jag i äpplen. Såå gott! Nästa gång kanske jag vågar använda enbart aronia.
Tvättade aroniabär kokas ca 15 min med litet vatten. Silas. I saften kokade jag skalade äppelbitar till de var mjuka. Mosade med stavmixer. Tillsatte socker. Normalt brukar jag för gele använda saft - socker fifty-fifty men här använde jag mindresocker och det geléade bra och snabbt. Jättegod med ost på bröd men kommer i huvudsak att användas till kötträtter. Rekommenderas!

Rabarberkaka med havretak   
(rabarbern kan med fördel bytas ut mot äpplen, dessutom vill jag gärna har kanelsmak i anrättningen)
500 g rabarber
1 dl socker
1 msk potatismjöl

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl havregryn

Blanda socker och potatismjöl och blanda med rabarberbitarna i en smord och ugnssäker form.
Rör smör, socker och sirap poröst, tillsätt havregryn och blanda om.
Fördela smeten över rabarbern och grädda i 220 graders värme ca 30 min tills ytan är brun och frasig. Servera med glass eller vispad grädde (vaniljsås går naturligtvis också bra)







Havreflarn          
 
(Bra recept på många sätt. Vetemjölet kan ersättas med potatismjöl. Kan allstå bjudas åt glutenallergiker. Kan förvaras i frys, behöver ingen upptining)
3 dl havregryn
100 g margarin
1 ägg
1,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält fettet, ha i grynen, låt svälla en stund. Vispa ägg och socker. Blanda ihop alla ingredienser. Klicka ut på plåt, grädda 8 - 10 min i 200 grader.




Smörsås till fisk      

6 msk vinäger (vit eller äppel-) eller saften av en citron (ta en mindre, min sås fick för mycket citron)
6 msk torrt vitt vin
1 finhackad lök + 1 finhackad vitlöksklyfta (verkligt finhackat)
2 msk creme fraiche eller grädde
300 g smör (helst osaltat eller lättsaltat)-jag använde margarin o mycket mindre mängd
salt o vitpeppar

Koka in citronsaften och vinet med löken tills det återstår ca 2 msk simmig vätska med  löken. Vispa in grädden. Vispa in smöret bit för bit, kraftig vispning i början. Smaksätt med salt o peppar.
Testad och funnen läcker. Litet för mycket citronsaft dock.





Riksdagssoppa från Nykarleby

2 gula lökar och
2 vitlöksklyftor fräses i olja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl riven morot
3-7 buketter blomkål

Kokas i 15-20 min, tillsätt röd Koskenlaskija (inte hela paketet). Oregano, timjan (prövad, funnen bra)



Lallas dressing.            
2,5 dl senap
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
3 vitlöksklyftor
0,5 dl vinättika
0,5 dl socker

Blanda med elvisp.
Ha i 4,5 dl olja, litet åt gången samt slutligen 1 dl kallt vatten.






Sikröra enligt Thomas  

                           

(prövad och befunnen god. en del finns i frysen, får se hur den klarar det) (funkade bra)
1 benad rökt sik
1 burk crème fraiche
3 hårdkokta ägg
Gräslök
Dill
Mörkt bröd

Mixa sik med cremé fraiche och ägg. Tillsätt gräslök och svartpeppar. Använd dillen som garnering när du brett ut en del av röran på en skiva mörkt bröd.





Rabarber-grapefruktsylt


     
En riktigt god marmelad att lägga på rostat bröd. Dessutom en lösning på rabarberöverflödet. Prövad. Har dessutom prövat med syltad ingefära o raberber. Också den var bra.
0,75 kg ansad rabarber2 grapefrukter0,75 kg socker
Lägg rabarberbitarna i en bunke och riv grapefruktskalet över (det gjorde jag inte). Skala grapefrukterna och skär dem i små bitar. Blanda med rabarberbitarna. Ös på sockret och låt allt stå över natten. Nästa dag kokar man upp massan i en stor kastrull. Rör ofta. När sockret har löst sig höjer man värmen och kokar kraftigt en kvart. Om konsistensen då är lagom fast häller man sylten på burkar på vanligt sätt Om inte fortsätter man att koka tills konsistensen är så fast som man vill ha den.

Jag brukar kra ett tag med stavmixern för att det hela ska få en slät konsistens.

Nässelpesto             
100 g  späda nässelskott, eller ruccola
100 g  västterbottenost
10 st  valnötskärnor
½ tsk  havssalt
1 msk  olivolja



Smaskig kladdkaka med chokladsmak



Ca 12 portioner
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vatemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering: florsocker
Sätt ugnen på 175. Börja med att smälta smöret, och rör efter det ner socker och ägg. Blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt bli väl blandat. Häll smeten i en mord form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i 20 minuter, låt kakan svalna efter att du tagit ut den. Pudra över florsocker som garnering. Kakan kan serveras med glass eller vispad grädde.





 Annelis potatis-purjosoppa       

 

Helenas paj (ananas- gräddfil)

45 min  175 grader
1 ägg
1 dl socker
150 g smör     vispas
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver    blandas i

Fyllning:
0,5 dl socker
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk vanilj
1 burk ananaskross (el 3 dl bär)
saften av 1/2 citron (kan lämnas bort)


1 purjo hackas, baddas i matolja
1 l vatten tillsätts
2 grönsaksbuljongtärningar
8-9 råa potatisar, mjukkokas
Passeras eller mosas, späds med grädde
Mejram + grönpeppar+ persilja (4 pers)


Julsenap             


1,5 dl grädde
2 ägg                                 
Knappt 1 dl socker
3/4 dl senapspulver
1 msk smör
1 msk vinäger
salt, peppar,dragon, svart kaffe

Blanda samman alla ingredienser. Låt koka upp under omrörning. När det börjar bubbla, dra av och ställ i kallt vatten. Rör då och då tills senapen bli kall. Krydda.
Mild senap: 1-2 dl äppelmos kokas med.




Mulligatawny                    

 (Currysoppa      eller Nyårssoppa)
Denna soppa serverar betjänten till grevinnan varje nyårsafton i TV. Soppan är ursprungligen indisk. Den är faktiskt god. Men vad du än gör när du serverar den, snubbla inte!
Kommentar: har testat och hade i betydligt mera ris och mindre vatten. Morot också och dessutom litet olika lökar och pepparrot. Passade bra att tillreda på julkalkonrester. Riktigt juste och matig soppa.
2 gula lökar
1 äpple
2-3 tsk curry
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 1/2 liter hönsbuljong (tärning går bra)
ca 4 dl kött från grillad kyckling
2 msk kokt ris
salt och vitpeppar
saft från 1/2 citron
Hacka lök och äpple fint. Fräs detta tillsammans med curry i smöret. Strö över vetemjölet, rör om och späd med buljongen. Låt soppan koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Tillsätt fågelköttet och riset. Smaka av med salt och vitpeppar och ev citronsaft.
Same procedure as every year, James! Och vad var det nu som
grevinnan ville dricka till soppan.