fredag 17 februari 2017

Flerspråkig region?

Så frågas det i rubriken för SFP:s träffpunkt för allmänheten. Igår på Academill. Ett väbesökt seminarium (Vbl-artikel som illustration - tyvärr inte bästa kvalitet - när ska Vbl få tillbaka sitt eget skärmklippverktyg??)
Det sades mycket men jag vill lyfta fram tre saker som jag reagerade på.
1) Göran Djupsund räknade upp en massa exempel på ungdomar som har flyttat till Sverige (egna och andra) och andra fyllde på. Man har ju nog läst att så är fallet men på nåt sätt blev det så konkret. Och förstod jag rätt var det i många fall ungdomar som har skaffat sej en (hög) utbildning i Finland och efter det har flyttat. Varför? Svårt att få jobb i Finland? Bättre samhällsklimat i Sverige? Vet inte. Vet att det fanns många av mina studiekamrater som på 70-talet efter avslutade studier for till Sverige eftersom det då inte fanns jobb i Finland. Många var diplomingenjörer. En stor del av dem kom tillbaka när det gick att få jobb i Finland. Men jag har nog många klasskamrater som for och blev kvar. Många som studerade i Sverige och blev kvar efter det. Men så har det säkert alltid varit.
Men nu verkar det vara så stort. Inte bra.
2) Nog har jag förstått att Vasa universitets språk ska flyttas till Jyväskylä universitet. Och tyckt att det verkar konstigt att svenskan ska lämna tvåspråkiga Vasa, språkbadet ska lämna tvåspråkiga Vasa och översättningen ska lämna tvåspråkiga Vasa. Men helt absurt verkar det när Siv Björklund från Vasa uni berättade att Jyväskylä troligen inte kan/vill åta sej översättarutbildningen. Det skulle betyda att vi egentligen inte har någon översättarutbildning finska till svenska i hela landet! Hur tänker man?
3) Kjell Herberts tog fram ett exempel på nedläggningshot för ett väl fungerande sjukhus i Kanada. Ett som fungerade på franska. Och hur man gick ut och demonstrerade, Och hur man samlade namn för bevarande av sjukhuset. Låter det bekant? Fortsättning. Ärendet togs till domstol och sjukhuset fick grönt ljus! Det är kvar och betjänar på franska. Och det var språkaspekten som vägde i rätten!

De tre sakerna av allt möjligt annat klokt som sades på seminariet. Tack till arrangören SFP.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar