söndag 22 maj 2016

Mera föreläsningar

Det tycks finnas ett behov av att få komma samman på riktigt och lyssna på en föreläsning. Det visar Vasabladets jubileumsgrej. Det att i samarbete med ÅA och Novia bjuda folket på högklassiga varierande föreläsningar. Jag har varit med alla gånger - hört Tove Janssons brorsdotter, hört Göran Rosenberg, hört Underbara Clara och nu senast - hört Dick Harrison. Den senaste drog så mycket folk att man utnyttjade videoöverföring till en extra sal. Och den senaste är också den som gett mest ringar på vattnet. Senast idag hade Kenneth Myntti en bra analys i Vasabladet utifrån Harrisons tema.
Jag tycker det är intressant att vi människor tycks längta efter den gemenskap och det mervärde en live-föreläsning ger jämfört med att se något hemma i sin kammare via dator eller tv.
Tycker också det är nåt som borde fångas upp. Tex kunde våra högskolor bjuda in allmänheten när de har någon gästföreläsare för studerandena. Och - min käpphäst - synligt bjuda in till disputationerna - som ju är offentliga men som ingen noterar om de inte annonseras.
Jag sa att vi vill se live - men sjukhusets Studia generalia från i höstas säjer att det nog duger med annat också. Där satt vi ett auditorium fullt och lyssnade på streaming från Åbo. Om minnet. Så sånt fungerar också.
Men det viktiga här är att vi blir bjudna  - att det är gratis. Då kommer vi.
Nu är det bara att vänta på hösten och Vbl:s resterande föreläsningar. Och då ska vi få höra Jan Guillou.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar