lördag 30 augusti 2014

Dofter

Köpte en ny burk av min ansiktskräm. Den doftade inte som förr. Tillräckligt bra och nära den gamla doften men ändå så avvikande att jag kom att tänka på dofter som har försvunnit ur mitt liv. Mitt känsliga doft/luktsinne gör att jag tänker på sådant.
Kan ännu sakna en parfym jag hade under ungdomstiden. Philippe Venet hette den. Jag förknippar också dofter med tider och platser och en kroppsparfym (skum sådär som raklödder) som jag använde under studietiden för mej till Åbo och hösten. Skulle så vilja uppleva den igen. Vivante hette den tror jag. Fenjal dusch hörde till sommarstarten. Och så den kära LdB-krämen som många av oss har vuxit upp med. I rund flaska först (kan ses i Moodysons Tillsammans) och sedan platt. Doften höll genom åren. Inte mera. Olika fruktdofter får man nu. Finns också original men inte är den samma. Har duschtvålen och den har en vass billigtvåldoft. Och ett schampo som doftade björklöv. Och en Pierre Robert-deodorant. Jag kunde skriva sida upp och sida ner om dofter jag har mist. Tyvärr är det så att de parfymer jag använt som yngre inte med säkerhet skulle passa åt mej mera. Min huds pH tycks ha ändrat. Har egentligen bara två som passar numera. Resten får jag spruta på kläderna. Förr i världen kunde mamma eller nån pojkvän köpa parfymer åt mej och det fungerade helt ok. Jag har en doft som jag jagar - har tom frågat främmande människor vad de har för parfym. När jag testar det de säjer passar det inte alls på mej.
Ännu en sak - man kan tydligen inte hamstra heller. Köpte ett gäng Barnängens barntvål (finns inte i Finland) i Sverige och märker typ ett år senare att doften litet har förvandskats. Och det finns måånga kvar.
I verkligheten använder jag inte dofter till vardags. Det finns så många allergiker. Drabbas också själv fast jag inte är allergiker - en del av mina studerande doftar väldigt intensivt. Speciellt gossar som har haft jumpa och kommer direkt från duschen till mitt rum sprider dofter som får mej att nästan kippa efter andan.
Men jag gillar dofter och använder dofter ibland och vill bara säja: Rör inte min Alyssa Ashley-mysk eller min L´Air du Temps av Nina Ricci!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar