tisdag 28 december 2021

Samhällsplikt

 Det finns ett förslag om att uppbåd också för kvinnor ska bli obligatoriskt. Vet inte hur långt det har framskridit.
Man motiverar det med jämställdhet, lägre tröskel för kvinnor att göra värnplikt och en chans att "se hur hela årskullen mår".
Man föreslår dock inte obligatorisk värnplikt för kvinnor. Det gör däremot jag och det har jag gjort en lång tid.
Samtidigt kunde värnplikten döpas om till samhällsplikt.
För mej är det både en jämställdhetsfråga och ett sätt att få en bättre beredskap i landet. Jag säjer inte att en stor del kvinnor ska göra vapentjänst. Det kunde till och med bli så att en större del män skulle välja vapenfri tjänst om densamma skulle utvecklas på kuppen. Tanken kommer ju osökt nu när man i vårt land (som annanstans) talar om att kalla in militären när det gäller coronabekämpningen. Och det är nog inte den enda gången vi snabbt behöver mobilisera folk. Naturkatastrofer, flyktingmottagning, försvunna personer, kriser utomlands. Finns garanterat mera.
Utbildningen kunde innehålla en samhällinformationsdel och första hjälp-utbildning och efter det skulle de vapenfria få utbildning i samhällsnyttiga saker, säkert en hel del lätt vårdutbildning och allmän krishjälp. De som gör vapentjänst skulle fortsätta på ett sätt som liknar det vi har nu för vapentjänst.
Antalet månader tar jag inte ställning till.
Undrar varför förslaget inte innehåller mer än obligatoriskt uppbåd. Antar att det till en del handlar om pengar. Eller vill man inte höra ramaskriet?


Så här skrev jag för några år sedan


Finland är ett av de få länder som har allmän värnplikt. För män alltså. Och värnplikten berör 80 % av årskullarna. Också rekord. Kvinnor kan frivilligt göra militärtjänst. Män kan välja civiltjänst. Så är nuläget.
Då och då kommer tanken på könsneutral värnplikt upp. Nu är det Svensk ungdom som påpekar att det borde vara lika enkelt för kvinnor som för män att göra värnplikt  - att Finland alltså borde införa könsneutral värnplikt.
Jag har alltid förfäktat att vi borde ha könsneutral plikt. Vill inte kalla det värnplikt men kanske samhällsplikt.
Men av annan orsak än SU. Jag kan tycka att det är ojämlikt att enbart män blir tvungna att sätta månader av sin tid på att tjäna fosterlandet - på ett eller annat sätt. Men - också att de får en beredskap som kvinnor inte får.
Alltså - alla i samhällsplikt. Som kan betyda utbildning i försvar - civilt, militärt och insyn i och praktik inom olika funktioner i vårt samhälle. Och förstås - rent militär utbildning för en del av årskullarna - både kvinnor och män. Eventuella tidsskillnader i olika former av samhällstjänst tar jag inte ställning till.
Viveca Dahls ledare i söndagens Vbl handlade också om nämnda plikt - med utgångspunkt i en modell som Frankrikes president Macron har kommit fram med.
Hennes ledare slutar "Vid sidan av diskussioner om kvinnor o armén borde det också diskuteras vad en värnpliktsarmé ska ha för funktion, utöver att ge männen militärhistorier att återge livet ut".
Kan hålla med.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar