lördag 25 december 2021

Lilla hunden

 Den lilla hunden har vassa tänder (valpyrtänder talar de om i Fb-grupperna från Sverige) och mycket foxterrier i sej (kombination Parson Russell/foxterrier).
Den håller på att lära sej var i rang den befinner sej i förhållande till husse och matte. För att den ska tro när de säjer vad man får göra och inte får göra.
Det går nog ganska bra - läraktig men glömsk hund.
Och så kommer då en moster. Om henne har de inte sagt nåt - att hon skulle vara över den i rang. Och inte använder hon lika bestämd röst heller när hon förmanar.
På henne bara! Hon har ju så ljuvliga flaxande kläder. Och de där strumporna - elastiska och bra att riva i. Och ställer sin väska på golvet.  Och något minne ska hon väl få att ta med sej hem. Några små bett i armen så hon minns var hon firade julaftonen - och med vem.
Litet karrikerat - men under julaftonen hos syster och man och deras underbara, berdårande, mjukisgoa, duktiga valp kom jag till en insikt.
Alla - åtminstone såna som inte nånsin har haft hund förr - borde besöka ett hushåll med en valp som håller på att hitta sin plats. Se hur mycket jobb det är, hur bestämd man måste vara. Säkert finns det lättare sorter än den här men det är väl nog så att alla valpar som inte har en fostrande hundmanna omkring sej behöver mycket tid för att bli det som den själv mår bäst av.
Men förstås ska de som önskar bli hundägare också få se det underbara - en varmtrött hund som somnar i famnen, sömnigt och tillgivet tittar upp på en. En hund som är så rolig och finurlig att man bara inte kan tro det. En hund som är ett trevlig sällskap på promenaden - men som också behöver promenader. Och en massa svängar ut i trädgården när det tränger på.
Den här godingen har redan lärt sej massor - tex att man går ut för att kissa och bajsa, att gå i koppel, att det lönar sej att dra till sitt bäddhörn med tjuvgods, att man ska sova på nätterna och förstås viktiga ord som Milo, godis och mat.
Ja- älskade lilla valp - du kommer att få det så bra och vara till sådan glädje för husse och matte - och många andra. Jag är helt såld. Nimim. Bara små sår.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar