onsdag 18 oktober 2017

Om Merete och livet och åldrandet

Föreläsning på Academill.
Merete Mazzarella som i huvudsak talade kring sin nyaste bok "Om livets mening". Och hon gjorde det så bra! Kort och med just precis de rätta orden. Om meningen i livet och inte meningen med livet. Bara några nyckelord - slump och val, värlsbildskris, liv som vi inte förstår - bufflarna försvann, medkänsla, engagemang, arbeta - skapa  eller ännu hellre verka (verkar gör vi ännu efter vår död).
Hon hade ett så trevligt sätt att berätta och finnas på scenen att det blev ganska stor förändring när den andra delen av "föreläsningen" tog vid. Sakligt och bra reddes begreppen ut av kloka kvinnor som på något sätt finns med i det system som vård i hemmet - hemvård - står för. Begrepp som jag tycker kunde redas ut också i Vbl - en serie artiklar som behandlar det fina som byggts upp i vår stad - vad man kan få, var man kan få, problem och försök att reda ut dem. Att lägga grunden till ett förtroende för vården bland vårdtagare och ge både statushöjning och råg i ryggen åt dem som jobbar inom vården. Förebyggande och positivt istället för brandsläckning när något akut har inträffat.
Alltnog - det var en bra kväll på Academill  - igen. Undrar vad vi ska få fira efter det här. Det började med Vbl-jubileum och nu har det varit Finland 100 år. Det borde hittas nåt nytt nu för sånt här vill vi ha. Föreläsningar live i stora salen. Massor med folk.
Fick en underbar vandring längs en nästan nattmörk och tyst Strandgata. Gatubelysningen under construction.
Gick och tänkte hur fint det skulle vara att komma hem till eller tillsammans med en som man kunde räta ut tankarna med. Ta upp de trådar som blev hängande under kvällen/berätta om det man varit med om. Men sån är ju inte situationen så bara att gilla läget. Men man kan känna saknad såna här gånger. Skulle ge ett sånt mervärde.
Till sist - note to self: reflexer på alla ytterkläder. Det är mörkt nu. Också där gatbelysningen fungerar.
Note two: kolla om MM-boken finns i e-biblioteket. Och i så fall - låna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar