torsdag 19 mars 2015

Församlingen kan - del 2 - diakoni

Idag ska jag lyfta fram något som sker i det tysta - församlingens hjälp till människor som är i behov av stöd i olika former. Den nya föreningen Mathjälp Vasa som startat i år kan räknas in här också. Den har startat och starten har varit bra. Från och med nästa vecka blir det två utdelningsdagar och - ställen.Precis som i det förra utdraget plockar jag här bort  statistiktabeller. Vill man se dem går man in på hela verksamhetsberättelsen (finns länk till  den i Del 1)

"7. Diakoni
 Mål
 Diakonins uppgift är att möta och finna människor som är nödställda, särskilt de som inte får hjälp från något annat håll (KO 4:3). Många människor känner sig ensamma, är fattiga och har problem med utkomsten. Ensamhet, sjukdom, missbruk och psykiska besvär bidrar till utslagning. Detta ger utmaningar för diakonin i form av själsligt och andligt stöd samt ökat behov av matbanken, matservering och akut ekonomisk hjälp. Förverkligande Diakoniverksamheten i Vasa svenska församling leds av diakonidirektionen som sammanträtt fem gånger. Personalsituationen har under året varit stabil. Diakonin har i många år påtalat behovet av en ny diakonitjänst för att möta de ökade behoven. Arbetstiden för diakoniassistenten utökades från 55 procent till 60 procent från början av året. Lönen har till 80 procent tagits från Famins fond. Församlingsrådet beslöt i juni att lönen i sin helhet tas från den vakanta byråsekreterartjänsten. Inom diakoniarbetet finns en glad skara frivilliga som hjälper till regelbundet. Församlingens diakoni samarbetar med stadens social- och hälsovårdsväsende, föreningar och sammanslutningar, församlingens övriga verksamhetsformer, finska församlingens diakoniarbete, samfälligheten, prosteriets församlingar, stiftet och rikskyrkan. Diakoniarbetarna har under året mött mänskor som kämpar med många problem. 45 procent av dem är pensionärer och 43 procent utanför arbetslivet på grund av arbetslöshet, sjukdom, vårdledighet med mera. Barnfamiljer med låg inkomst och ensamförsörjare behöver särskilt stöd. Vid en tillfällig ekonomisk och/eller psykisk kris kan mänskor söka hjälp från diakonin. Ibland leder kriserna till en långvarig kontakt och livet blir en fråga om överlevnad. Problemställningarna är mångfacetterade. Diakoniarbetarna har erbjudit hjälp vid bland annat mottagningar, besök i hem, på institutioner samt per telefon. Matbanken, matservering och akut ekonomisk hjälp visar på en konkret omsorg om människan. Till diakonins grunduppgifter hör även diakonifostran; diakonilektioner hölls för alla konfirmandgrupper.
Klientkontakter inom diakoniverksamheten
Diakoniarbetet är utmanande. De många behoven och ständiga förväntningarna belastar diakoniarbetarna. Prioriteringar skall göras, det finns alltid något som blir ogjort och någon som inte får besök. Det är viktigt att diakoniarbetarna får stöd så att de trivs och orkar arbeta i Vasa svenska församling. Arbetshandledningen bör prioriteras. Diakoniarbetarnas veckovisa planeringsmöten gav  möjlighet att diskutera svåra frågor samt kollegialt stöd. Den andliga gemenskapen har prioriterats och separata bönestunder har hållits varje vecka i mån av möjlighet. Gemenskap Läger har arrangerats; två läger för närståendevårdare i samarbete med Folkhälsan, där deltagarna kom från hela Österbotten, samt ett konstläger. Prosteriets handikapp- och pensionärsläger inhiberades på grund av för få anmälningar. Istället ordnades en extra utfärdsdag för prosteriet. Ett annorlunda miniläger arrangerades under julen på Alskat. Traditionellt har diakonin ordnat Jul tillsammans på julafton. I år erbjöds möjlighet att övernatta från julafton till juldagen och uppleva gemenskap i hemlik miljö, 19 personer övernattade. Jul på Alskat väckte mycket positiv respons både i media och bland dem som deltog. Utfärder ordnades främst till Alskathemmet för pensionärer, funktionshindrade,
 Diakonin ansvarade för sex pensionärsgrupper. De senaste åren har de vanliga grupperna minskat stadigt, det är svårt att få med nya medlemmar. Däremot lockade luncherna i centrum och Dragnäsbäck en större skara. Vid pensionärsgrupperna hjälpte frivilliga regelbundet till. Samtalsgruppen för förståndshandikappade träffades regelbundet och sorgegrupper ordnades vår och höst. Vuxensoppan i Sundom erbjöd gemenskap och en överraskningsgäst ett par fredagkvällar per termin. Karagruppen riktar sig till diakonins klienter; bastukvällar, talkodagar och utfärder ordnades. För döva har gudstjänster på svenska ordnats i samarbete med dövprästen Maria Lindberg både i Stilla veckan och till jul, samt teckenspråkstolkning under högmässan på diakonins söndag. Skrivtolkning har erbjudits på diakonins söndag och på de vackraste julsångerna i Dragnäsbäck. Ansvaret för skrivtolkningen överfördes till prästerna av praktiska skäl. Tvåspråkiga ljuständningstillfällen ordnades under hösten vid Lotsstatyn med servering i Kryptan efteråt. Ett till minne för narkotikaoffer där 30 personer deltog. Ett motsvarande tillfälle ordnades för självmordoffer i samarbete med Sorgbandet r.f. där 32 personer deltog. Diakoniarbetarna medverkade även enligt tradition med ljuständning i både Trefaldighetskyrkan och i Sundom kyrka på Alla helgons dag. Uppsökande verksamhet Till diakonins utmaningar hör att hjälpa dem vars nöd är störst och ingen annan hjälper. Det finns många i vår stad som har behov som vi inte når på grund av att resurserna inte räcker för den uppsökande verksamheten. Födelsedagsuppvaktningarna kan ses som en form av uppsökande verksamhet. Diakoniarbetarna har uppvaktat församlingsbor som fyllt 85 år, samt 96–99-åringar. I samband med dessa besök utvärderades även om personen behöver mera hjälp eller kontakt.
Kaffeserveringen Parkcafé i kyrkparken sommartid är ett resultat av vår längtan att nå ut till nya mänskor. Många förbipasserande gladdes över den kostnadsfria serveringen och ibland uppstod djupa samtal. En del återkom varje vecka till gemenskapen kring parkkärran. En stor del av besökarna var finskspråkiga och vi mötte även många turister och personer från andra orter. Vintertid serverades kaffet inne i kyrkans aula efter morgonbön. Vår bön är att kaffebesökarna skulle hitta in till morgonböns- och gudstjänstgemenskapen. Andlig hjälp Diakonin vill hjälpa mänskan som helhet; kropp, själ och ande. Det finns många i Vasa som hjälper kroppen och själen. Eftersom diakonins mål är bland annat att hjälpa där ingen annan hjälper vill vi lyfta fram även det andliga. I de enskilda mänskomötena är vi öppna för de andliga frågorna och erbjuder förbön. Vi bjuder även in till församlingens tillställningar och gemenskap. Andakter har hållits i Villa Storviken, Kaarlentupa (Idas kammare) och Berghemmet.
Bön och lovsång i Kryptan har vuxit ur längtan att nå de som inte annars nås av gudstjänstlivet, för dem som vill ha gemenskap med personlig förbön, lovsånger, enkel undervisning och vittnesbörd samt en längtan att få diakonins klienter med i församlingsgemenskapen. Frivilliga engagerades gällande de praktiska engagemangen, även som talare, musikanter och förebedjare. I maj ordnades en kortkurs i förbön för intresserade i samarbete med Bullaligan. På hösten engagerade sig diakonerna i OAS-dagen.
Materiell hjälp
Fattigdomen för ofta med sig ensamhet, utanförskap och sämre hälsa. Detta är särskilt bekymmersamt gällande barnfamiljer. Därför är det viktigt att församlingen visar konkret omsorg om medmänskan. Största orsaken till att mänskor kontaktade diakonin var ekonomiska bekymmer. Under året bekostade samfälligheten de 4 000 matkassar som delats ut via Matbanken i Vasaregionen på grund av att EU hade avbrutit sin matdistribution. Förutom Vasa finska, Lillkyro och Vasa svenska församling har även Korsholms finska och Kvevlax församlingar delat ut kassar. Vår församlings andel har ökat något. En viktig målgrupp är barnfamiljerna, cirka 700 Vasabarn betjänas av matkassarna. I Vasa svenska församling handlar det om 36 familjer. Förutom matkassarna har diakoniarbetarna gett köpkort/betalningsförbindelse till mataffärerna för främst färskvaror och hygienartiklar. Diakoniarbetarna har även beviljat bidrag till räkningar för nödvändiga kostnader vilka inte beaktats av socialen. Många kokar inte sin egen mat och saknar bordgemenskapen. I Vasa serverades sopplunch på tisdagar i Korsnäståget och på torsdagar i Brändö. På hösten inleddes även på stadens förfrågan diakonilunch på onsdagar i Dagcentret Treffis på Rådhusgatan. Vasa Svenska församling ansvarar för lunchen varannan gång på Brändö. Lunchen inleds alltid med andakt. Maten kokas på Skolhusgatan, frivilliga serverar och diskar efteråt. Matkuponger som berättigar till måltiderna fås vid diakonimottagningarna. Affärerna kastar bort tonvis med användbar mat. Under året har diakonin fått ta emot bröd (ibland frukt, ägg och annat) med utgånget bäst före datum från K-affären i Sundom på tisdagar och torsdagar. Dessa har delats ut i samband med mottagningarna.
Föreningen Mathjälp Vasa/Vaasan Ruoka-apu grundades i november på initiativ av lekmän och representanter från andra församlingar. Föreningens syfte är att från detaljhandeln i Vasa med omnejd samla in livsmedel som annars skulle gå till avfallshanteringen, och att dela ut den till behövande inom samma område. Diakonin välkomnar initiativet. Matbankssekreteraren representerar diakonin i styrelsen. All verksamhet kommer att ske på frivilligbasis. Julen är en bråd tid inom diakonin. Det ser man bland annat i att andelen utdelade matkassar fördubblades mot det normala. Presentkort och större köpkort delades ut för julmaten. Diakonin fick till julen ta emot gåvor från föreningar, organisationer, stiftelser, företag och privatpersoner. Gåvorna var i form av leksaker, mat, presentkort, ekonomiska bidrag, stickade sockor och vantar, bidrag till matbanken och stöd för klienternas kostnader för Jul på Alskat.
Kyrkans stöd i kris Kyrkans Stöd i Kris (SiK) fungerar som stöd för myndigheter och lokalförsamlingar vid storolyckor och större krissituationer. SiK:s uppgift är att ge olycksoffer och anhöriga psykosocialt stöd. Aktionsgruppen i Vasa består av ett 60-tal anställda från Vasa samt en del närliggande församlingar i Lappo stift och Korsholms och Närpes prosterier. Kyrkoherdarna i Vasa ansvarar för verksamheten. I ledningsgruppen sitter bland annat finska och svenska församlingarnas ledande diakonitjänsteinnehavare. Tre utbildningstillfällen ordnades varav en var riktad till nya medlemmar. Till all lycka har inga storkatastrofer inträffat under året.
Gemensamt Ansvar-insamlingen Insamlingen pågick under perioden februari–maj 2014 och ordnades för 64:e gången. Finländarna donerade 3 944 588,33 euro till Gemensamt Ansvar. Med medlen kan terminalvården i Finland förbättras och mänskliga rättigheter i Guatemala säkras. Den livliga diskussionen som kampanjen väckte gav större medvetenhet om bristerna i servicen och den slumpmässiga tillgången till vård i livets slutskede. I många regioner har man redan inlett nya utvecklingsprojekt inom terminalvården. Nettobehållningen av insamlingen i Vasa svenska församling var 3 612,87 euro. Denna summa kan jämföras med insamlingsresultatet från år 2013 som uppgick till 7 790,02 euro. I år skickades inget brev med bifogat bankgiro till varje hem. Tanken var att spara trycknings- och postkostnader men detta påverkade resultatet negativt. Enligt diakonidirektionens beslut används församlingens egen del 361,29 euro€ för att utbilda frivilliga inom terminalvården. Det planeras en kurs på finska våren 2015 för 5–10 personer och eventuellt en på svenska hösten 2015.
Utvärdering och utvecklingsbehov
Diakonins vision är att vara en plats av närvaro och hjälp. Närvaron förmedlar vi vid olika tillfällen där vi möter mänskor. Årets tyngdpunktsområden
 Andliga tillväxt-grupper: Bön och lovsång som vi upplevt meningsfullt och fått god respons för, många frivilliga har engagerats och vi har en plats att bjuda in våra klienter till. Vi önskar fortsätta med detta.
 Utveckling av frivilligarbetet: Vi gläds åt att allt flera kommit med i diakoniarbetet som frivilligarbetare. De har varit engagerade vid serveringstillfällen, som besöksvänner, vid mottagningar, pensionärsgrupper, talko, förebedjare, lovsångare, talko, praktisk hjälp, matdistribution med mera. Det finns ett behov att utveckla frivilligarbetet men vi kan bara konstatera att arbetstiden inte räcker till för detta. Det fordrar tilläggsresurser.  Utveckling av den diakonala äldreomsorgen: Finländarna lever allt längre och samhället önskar att de äldre bor hemma så länge som möjligt. Detta leder till mycket ensamhet och ångest för de 25 äldre och deras anhöriga. Diakonin har inte under året haft resurser att fundera på en strategi för arbetet bland äldre. Församlingens besökstjänst är så gott som obefintlig men det är svårt att engagera mänskor för långsiktiga uppdrag. Arbetet bland äldre måste ändra i framtiden. Antalet pensionärer i grupperna minskar. Torsdagträffen som tidigare samlat stora skaror avslutades. Prosteriets pensionärs- och handikappläger inhiberades på grund av för få deltagare. Istället ordnades en tredje utfärdsdag för prosteriets pensionärer och handikappade.
 Finska missionssällskapets årsfest i Vasa engagerade alla diakoniarbetare och flera frivilliga. Festen tog mycket arbetstid. Stämningen och gemenskapen var god. Antalet klientkontakter har minskat 14 procent under året, motsvarande ökning skedde år 2013. Statistiken för år 2012 motsvarar ganska exakt den för år 2014. Antalet samlingar har ökat 15 procent och deltagarna i dessa 30 procent. Antalet utfärder har ökat något, likaså antalet deltagare i dem. Antalet ekonomiska bidrag minskade med 11 procent. Det ekonomiska stödet till ensamförsörjare och barnfamiljer har däremot ökat med 22 respektive 17 procent. Gällande den ekonomiska hjälpen har vi behov av att utveckla vårt sätt att handleda dem som inte klarar av att hantera sin vardag. Förväntningarna på diakonin är många. En ständig prioritering görs: Var är nöden störst där ingen annan hjälper? Vad skall vi satsa på? Vad lämnar vi bort? Med tacksamhet får vi blicka tillbaka och se på det goda arbetet som gjorts. Många Vasabor har fått hopp och kraft i vardagen genom diakonins insatser. Vi tackar Gud att han vill styrka oss och använda oss till välsignelse i detta fantastiska arbete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar