lördag 21 mars 2015

Församlingen kan - del 4 - gudstjänslivet

Jag tror det här blir det sista utdraget - resten får ni läsa  själva i verksamhetsberättelsen.

3. Gudstjänstlivet
Mål
Vasa svenska församling vill stärka högmässan som församlingens centrum. Det att lekmän och medarbetare regelbundet samlas kring nattvardsbordet, för att där möta Kristus och sedan tillsammans med honom möta livets realiteter i vardagen, är en förutsättning för att församlingen skall vara ett nedslag av Guds rike i vår stad. Erfarenheter från olika typer av gudstjänster kan med fördel integreras i huvudgudstjänsterna. Gudstjänster som riktar sig till barn och unga är viktiga. På långsikt strävar ändå församlingen till att skapa en gudstjänst där alla åldrar integreras. Satsningen på samtalsdagar ingår som ett led i gudstjänstlivet och den andliga fördjupning och vägledning som församlingen vill erbjuda. Förverkligande Mässor och gudstjänster har hållits regelbundet Trefaldighetskyrkan, Dragnäsbäcks kyrka och Sundom kyrka. Gudstjänster har vid olika tillfällen firats i Brändö kyrka och Gerby församlingshem. Svenska lutherska evangeliföreningen (SLEF) har hållit högmässor i Roparnäs kyrka. Församlingens präster och kantorer bär det huvudsakliga ansvaret för gudstjänstlivet. Sektorerna ansvarar för temagudstjänster. Viktiga medarbetare är körsångarna, musikgrupper, kyrkvärdar, textläsare och övriga frivilliga. Under året har processen med gudstjänstgrupper fortsatt. Frivilliga planerar och förverkligar tillsammans med präster och kantorer gudstjänsterna. På detta sätt kommer allt fler församlingsmedlemmar att bära ansvar i gudstjänstlivet tillsammans med de redan etablerade kyrkvärdarna.
Det totala antalet besökare i högmässor och gudstjänster har ökat 11 099 (9 223) . Även antalet deltagare vid gudstjänster för skolor och läroanstalter har ökat 4 104 (3 756).Gudstjänster i Trefaldighetskyrkan Familjegudstjänster och -mässor i Trefaldighetskyrkan finns medräknade i högmässor och predikogudstjänster.. I gudstjänstlivet i Vasa svenska församling ingår olika typer av gudstjänster och samlingar. Under året har Unggudstjänst, Bön och lovsång, Stilla mässa och Små och stora kyrka sökt sin plats i gudstjänstlivet. Gudstjänstlivet omfattar också andaktslivet i församlingen. Satsningen på samtalsdagar uteblev, eftersom arbetet med gudstjänstgrupperna inleddes. Utvärdering och utvecklingsbehov Det finns ett tydligt behov att koordinera gudstjänstlivet bättre och att se till att antalet gudstjänster inte ökar. Det är viktigt att gudstjänsterna hela tiden utvecklas så att allt fler församlingsbor ges möjlighet att genom bland annat gudstjänstgrupper delta i och förverkliga gudstjänsterna.

3.1 Retreat
Mål
Ordet Retreat är ett låneord från engelskan och betyder reträtt – att dra sig tillbaka. Alla har sina egna skäl att åka på retreat: Att dra sig undan från vardagens stress och möda för vila och rekreation. Att i valsituationer eller perioder av trötthet söka avskildhet för att lyssna till sin egen innersta längtan. Att i tystnaden fördjupa och förnya relationen till Gud. Förverkligande Under året hölls tre retreater med bland annat Kent Danielsson och Leif-Erik Holmqvist som ledare. En av retreaterna genomfördes som vandringsretreat. Retreaterna fortsätter att engagera både vana och nya deltagare. Sammanlagt deltog 29 personer i retreaterna.

3.2 Kyrkliga förrättningar
Dop
I församlingen förrättades totalt 132 (114) dop. Av dessa var 127 (111) barndop, fem (tre) vuxendop och sju (åtta) dop av medlemmar i andra församlingar. Dopen förrättas i församlingens utrymmen eller i hemmen och föregås av ett dopsamtal. Vid dopet ges ett dopljus och familjen får Helgdagsboken som är en introduktion till kyrkoåret. Församlingens präster bär ansvaret för dopen.
Jordfästningar
I församlingen förrättades 127 (135) jordfästningar. Av dessa var tre (sex) sådana som inte hörde till församlingen. Varje jordfästning föregås av samtal med de anhöriga. Samtalen är till sin karaktär både själavårdande och planerande. Församlingens präster och kantorer bär ansvaret för förrättningarna.
Vigslar
Under året vigdes 26 (22) brudpar till äktenskap. Vigslar förrättas i kyrkorna eller andra församlingsutrymmen. Vigseln föregås av ett samtal. Församlingen ger brudparen en vigselbibel. Församlingens präster och kantorer bär ansvaret för förrättningarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar