tisdag 1 oktober 2013

C-kassetten

C-kassetten fyller 50 år i år. När man skriver om den måste man nästan lägga in förklarande bilder. Det finns många av yngre modell som inte vet vad en C-kassett är. Som inte vet vad en blyertspenna och en C-kassett har med varandra att göra.
Väninnan i tonåren hade en bandspelare med spole och det var också vad man länge använde i språkens hörförståelser. Men så kom det revolutionerande - C-kassetten. Kompaktkassetten. Som man kunde spela in ljud på. Min bror hade en spelare som tydligen inte hade nån radiodel för han spelade in med mick från radio - genom luften. Jag har en sådan inspelning .- och mitt i en julsång ropar nån JUSSI i bakgrunden.
Själv har jag haft många "stereoanläggningar" som har haft en radio, skivspelare, kassettdäck och förstärkare. Kopplat till jättehögtalare. Dessutom "transistorradio" med kassettspelare. Och man spelade in - från radíon, från skivor - och kassetterna märktes, låtarna namngavs. Gavs i present. Och visst minns vi ljudet vid "wind" och "rewind" och klicket när bandet tog slut. Ibland blev det bandsallat och då behövdes blyertspennan.
Så småningom ersattes de av CD-skivor och streamingmusik. Och kassetterna samlad damm. Eller återanvändes så att banden vävdes till väskor och tallriksunderlägg. Bekom 181 kassetter av min syster härom året. Fin musik som jag ibland spelar upp. Nån som känner lust att väva nåt?
Det mest exklusiva och för dagens teknik främmande var att C-kassetten användes som lagringsmedium när jag i tiderna undervisade programmering i Basic. De flesta av skolans datorer hade den som enda lagrinsmedium.
Själv är jag nog beredd att ge upp de flesta av mina C-kassetter - bara jag får behålla den med julmusiken som störs av JUSSI.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar