torsdag 12 juni 2014

Goda möten

Igår var jag på ett bra möte. Kom att tänka på två komponenter som gör att ett möte är bra. Det första är rummet. Gårdagens möte var perfekt i det hänseendet. Ett mötesrum på en bank. Avskalat, bra bord att sitta runt, vackert, allt förberett med bildspelet färdigt att starta. Och servering. Här var det både kaffe och bakverk - det skulle ha räckt med kaffe. Men nånting att sätta i munnen. Man känner sej välkommen och slappnar av en aning inför mötet. Och i det avskalade rummet, avslappnad, är man helt fokuserad på mötet.
Det andra är mötesdeltagarnas närvaro. Både fysisk och psykisk. Tankarna på det som avhandlas, inget extra bläddrande i papper och mappar. Och det som gjorde mötet igår speciellt för mej var att jag fick njuta av att någon hade förberett något för mej. Det som man ju som lärare är van att stå för själv. Planera, framföra och försöka göra det så att budskapet når fram. Här fick vi information av en person från banken och sedan höll vi vårt lilla styrelsemöte efter. Jag fick njuta och ta emot. Och lära mej.
Jag tänker på möten i skolan som ibland hålls i klassrum - dåligt oberoende om man sitter i klassrumsordning eller om man möblerar om. Alternativet är väl ofta lärarrum - som ju ska vara rekreationsrum. Allt för många distraktorer i båda fallen. Därför är jag glad över det luftiga stora rum som är i vardande i min skola. Hoppas det får vara så avskalat som det ser ut idag. Och fortfarande möten i skolan - de hålls i allmänhet efter hållen skoldag och folk strömmar in - ofta direkt efter att ha haft ett pass i klass - med en kaffemugg - med en dator som ska kopplas upp - med mappar och papper - och eventuellt med tankarna på den jobbdag som varit. Man undrar var fokus är. Vet inte vad lösningen på detta skulle vara. De flesta har bråttom hem och då är det bara att dra igång. Och faktum är att jag upplever att jobbmötena är berömvärt effektiva - speciellt då man tänker på den mängd ärenden som avhandlas.
Efter de här tankarna konstaterade jag att jag gillar möten - hoppas det blir nåt med församlingsrådet.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar