torsdag 10 mars 2016

Gemenskapsboende

Egen lägenhet, stor satsning på gemensamma utrymmen. Gemensamma måltider, samvaro för de boende. Du bidrar själv till det gemensamma. Ingår kanske i matlagningsgruppen. Deltar kanske i städandet. Du kanske pysslar med grönområdet. Du har alltid någon att umgås med - men kan dra dej tillbaka. Nån ser dej. Märker och reagerar om det har hänt dej något.
Hur låter det? I mina öron låter det väldigt positivt. Jag har hört och läst om det tidigare. I höstas presenterades boendeformen, låt oss kalla det gemenskapsboende på Träffunkt Arbis. Med gäster från Helsingfors där två hus står klara, Loppukiri och Kotisatama. Och ett tredje verkar vara på gång - enligt intresseföreningen Aktiiviset seniorit. Hade själv inte tillfälle att vara med på träffen men idag var jag på ett möte för intresserade. Och faktiskt - efter mötet känns det realistiskt att motsvararande boende skulle kunna bli av i Vasa också. De två boendena i Helsingfors riktar sej till folk i mogen ålder - över 48 år. Med på mötet var en dam som hade erfarenhet av ett liknande boende i Lund, Slottet där man också välkomnar barnfamiljer.
Men tillbaka till Vasa - hur gå vidare? Så småningom kommer en intresseförening att bildas och så gäller det att hitta en lämplig tomt och en byggherre. Och sen blir det att ställa sej i kö för att få plats. Och helt klart - det här är inget som står färdigt om ett eller två år. Men kanske om fem år.
Jag tror faktiskt på det hela efter dagens möte och jag hoppas att jag den dag det blir aktuellt att reservera en lägenhet är i sådant skick att jag vill hänga med.
Det här projektet är ju nog ett sådant som man tycker Vasa stad skulle heja på. Också med penningbidrag. Tänk vilken avlastning. Seniorer som ser varandra, seniorer som jobbar själva - i mån av möjlighet, seniorer som sköter den sociala biten inom boendet. Borde kännas som lottovinst för staden.
Tänk på det, låt det mogna. Vill du vara med - var beredd den dag det blir aktuellt att ställa sej i kö.

Kotisatama i Helsingfors


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar