onsdag 13 januari 2021

Tvätta nu och tvätta då

 En artikel som handlade om att vi kommer att få självbetjäningstvättmaskiner i Vasa fick mina tankar att gå bakåt i tiden.
Kom att tänka på hur vi tvättade kläder i mitt barndomshemn - i höghuset i Vasa.
I huset fanns en tvättstuga men där fanns ingen tvättmaskin utan en kokgryta. Eldades med ved. Minns att några tvättare på äldre dar hade kommit underfund med att mjölkburkar brinner bra så de började samla tomma sådana i en hög bredvid grytan. Äckligt.
I tvättstugan fanns dessutom en stor gjuten behållare som samlade upp regnvatten från hustaket - ganska smart sätt att spara vatten. Minns inte att vi använde det vattnet - fanns ju vanligt vatttenledningsvatten också.
Antar att det var lakan som kokades där för inne i badrummet hade vi en liten pulsatortvättmaskin. Gummivalsarna som användes för att vrida vattnet ur plaggen var fascinerande för oss barn.
Torkvinden var ett kapitel för sej. En kallvind med bra luftdrag och finsand på golvet. Kusligt ställe med dålig belysning. Konstiga saker i nätskrubbarna som fanns där. Kanske tyckte mamma det också för jag minns att hon ibland spände uipp byksnören i köket och hängde lakan på tork. Bra luftfuktighet för mej som sov i en alkov intill köket. På sommaren hade underbart med torkmöjligheter på gården.
Mangel fanns i grannkvarteret. Stadens? Åtminstone beställde man tid och betalade för sej och sen var det bara att ta pärtkorgen och vandra iväg. Också ett spännande ställe för oss barn.
Det var då det - nu har jag superbekvämt i mitt hus - gratis stor effektiv tvättmaskin, torkrum och mangel i källaren. Och möjlighet att att torka kläder ute. Så fantastiskt att det ofta blir ett argument för att bo kvar när jag ser på bostäder i nya hus där det mesta av det här saknas. 
Och kanske man skulle dra med nån matta till Minimanis självbetjäningstvättmaskiner.


Pulsatormaskin. Tycks finnas ännu - hittade fler på loppisar då jag googlade



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar