onsdag 15 november 2017

Vision Vasa - en mångkulturell stad

"Den farligaste av våra fördomar är tron att vi inte har några fördomar". "Vi som har privilegier tänker inte på att vi har dem"
De citaten fick jag mej till livs i går kväll på Kvinnoförbundets seminarium på temat hur Vasa ska bli en attraktiv mångkulturell stad.
Ett faktum är att 8% av Vasas befolkning talar ett annat språk än finska och svenska.
Ett faktum är också att Vasa har gjort upp en plan för att främja likabehandling och jämställdhet.
Och ett faktum är också - tror jag - att de flesta Vasabor lika litet som jag har tagit del av den planen.
Planeringen har styrts av lagen om jämställdhet mellan män och kvinnor (1986), diskrimineringslagen (2014) och den av staden godkända europeiska deklarationen om jämställdhet. Dessutom har Finland ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Plus att det i grundlagen och arbetsavtalslagen samt internationella avtal talas om jämställdhets- och likabehandlingsskyldigheter.
Dessutom - något som jag hörde om första gången igår - Vasa är med bland en av fem städer (Tammerfors, Uleåborg och två till som jag inte minns) i Finland i ett projekt som heter Rainbow Rights - alltså ett projekt för att befrämja rättigheterna för sexuella minoriteter och könsminoriteter.
Nu skulle det gälla att få ut den här planen till folket på ett sätt som går hem. Märkte själv nu när jag sökte material hur lätt det var att komma in i byråkratiska återvändsgränder där det talades ett språk som jag inte tog till mej.
Ner på verkstadsgolvet med planen. Vasa stads representant Marjo Hannu-Jama (som suttit med i arbetsgruppen som har gjort upp planen) redde igår ut begreppen men det behövs mer. Det var viktigt att det reddes ut - åtminstone jag fick upp ögonen för det jag vet att jag behöver veta mer om.
Nina Stubb - mångkulturutvecklare på Röda korset - tog på ett sätt ner en bit av planen på verkstadsgolvet genom att koppla ihop den med Integrationslagen. Som finns till för människor som kommer till vår stad utifrån - gästarbetare, asylsökande, kvotflyktingar t.ex.
Hon lyfte fram områden där det finns risk för strukturell rasism - politiken, medierna, utbildningen,välfärdstjänster,polis och rättsväsende, arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, hattal och hatbrott för att nämna några.
Men också det faktum att det är hela samhället - du och jag - som ska integrera. Vi ska våga säja ifrån. Vi ska se våra nya invånare som de resurser de är.
Vasa stads strategi - mångfald en resurs för framtiden
Det här är bara en bit av planen - det som berör våra nya invånare - det finns så många andra bitar som bör lyftas fram. Jämställdhet mellan könen, funktionshandikappades rättigheter, åldringars behov. barns rättigheter osv.
. Staden som politisk och strategisk ledare – likabehandling och jämställdhet i alla funktioner
. Staden som arbetsgivare – mångfald ger energi och välmående i arbetsgemenskapen
. Staden som tjänsteleverantör  - jämställd och jämlik service för alla
Det är teman som tas upp i den grundligt gjorda planen. Arbetsgruppen ska ha beröm för det de gjort. Nu kunde pressen lyfta fram det hela. Det lär ha talats i radion - har inte hört. Och vet man inte om att det finns så söker man inte heller material.
Ett axplock ur en viktig plan - en plan som inte får glömmas bort.






3 kommentarer:

  1. Toppen Sippan!
    Vasa stad har här tagit utmärkta initiativ! Men om man inte sprider information om dessa initiativ, satsar resurser, gör utredningar för att se var man står i dag och vad som bör göras. Lägger upp nya mål och tar med dem i målstyrning (OCH budget) och sedan gör uppföljningar så att de blir verklighet så är det bara fina ord på papper som lika gärna kunde lämnats "icke-underskrivna" (kan man månne säga så).

    Umeå stad en stad med många likanande ambitioner som Vasa (i o f sig med nästan dubbelt antal invånare) har sedan många år tillbaka haft två (!) personer anställda för att utreda situationen och göra något åt ojämlikheten. Se till att chefer, politiker och invånare är medvetna om hur ojämlighet kan te sig (när man själv är rätt blind av sina egna priviliegier) Marjo har möjlighet att jobba med denna plan för Vasa stad 30% av sin arbetstid och så finns det en till person som jobbar med den på deltid inom personalservice. Jag säger - MER resurser till detta! Och MER inforamtion! Tack Vasa stad för ett fint initiativ - gå nu vidare och satsa - var en stad som går i bräschen! Hälsar Nina

    SvaraRadera
  2. Tack för ett toppen inlägg Sippan!
    Som du tycker jag att det är ett jättebra initiativ av Vasa stad att jobba för dessa frågor. Att ha en så gedigen plan för jämställdhet och likabehandling (som skall innefatta både HBTQ personers rättigheter, jämställdhet mellan könen och likabehandling av invånare oavsett etnicitet, språk eller funktionshinder.)
    Men om man bara skriver under och lägger upp en plan då kan vi lika gärna sätta dessa fina papper i bordslådan och glömma dem.
    Nu Vasa är det dags att informera, utreda hur läget är i verkligheten, lägga upp högre målsättningar på basen av läget i dag och sedan se till att de sker uppföljning.
    Och som du säger INFORMERA INFORMERA Om invånarna inte vet om att det finns en sådan här plan hur skall man då kunna falla tillbaka på den om man känner sig diskriminerad.

    Så ett fint intiativ Tack Vasa stad! Men mer resurser bör satsas (Umeå som har ungefär dubbelt så många invånare i sin stad har två stycken personer som jobbar heltid med motsvarande plan där och blev också därför utsedd för några år sedan Europas mest jämställda stad!) Vill man gå i bräschen måste man satsa - på utbildning av tjänstemän och politiker, på resurser både personal (just nu har Vasa då där en halvtids tjänst delat på två personer som resurs - och de gör ett bra jobb...men hur skall de hinna med allt?) och penningmässigt i budgeten samt INFORMERA ALLMÄNHETEN!

    SvaraRadera