måndag 21 november 2016

Aktier

En gång hade min mor litet överloppspengar och blev av bekanta rådd att köpa KOP-aktier. Säkert inte mycket pengar och inte många aktier men hon tyckte det var jätteintressant. Minns att hon mest varje dag i bankstängningstid vandrade till KOP-bankens fönster för att se värdet på sina aktier efter dagens handel. Ett stort handskrivet "lakan" hängdes upp. Hon var sen nöjd när hon kunde se vad hon hade "sovit lös" som hon uttryckte det. Och hon sov lös mycket - det gick bra på aktiemarknaden just då. Och det var emissioner och gratisaktier och en del av hennes iver föll över åtminstone mej så jag blev också ägare till KOP-aktier. Sen var det ju kul att klippa kuponger tyckte min mamma. Varje gång det hände når skulle kupongerna lösklippas från det vackra aktiebrevet. Sedermera sålde hon sina aktier . De hade då manglats i flera kvarnar. KOP blev Merita som blev Nordea.
Mina aktier hänger med ännu och visst är det litet kul att klicka sej in på nätet och kolla hur mycket man "sovit loss". Trots att pappersaktiebreven inte mera finns och kuponger inte klipps
Sen kom då "folkaktien" SKOP/SCAB. Åtminstone i lärarkretsar köptes den ivrigt. Små summor satsade vi. Tack och lov för det gick i diket med dem när banken gick omkull på 1990-talet. Inte ens förlusten hann jag dra av - var för sent ute. Fick härom kvällen en idé när jag såg att instanser och privatpersoner köper vackra pappersaktier. Kontaktade nån per epost och fick omedelbart svaret att ingen vill ha dem. Så nu vet jag att de inte ens är värda pappret de är tryckta på.
Ingen aktiehaj är jag och kommer inte heller att bli - men det är litet skoj att följa mamma och KOP-banken i spåren. Och dessutom går värdet på mina aktier upp nu just - trots Trump.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar