måndag 1 augusti 2016

Kyrkoherdeval

Sedan 2014 har man kunnat välja kyrkoherde på två olika sätt - direkt val (församlingsmedlemmarna väljer genom att avlägga sin röst) och indirekt val (församlingsrådet väljer). För att det ska bli indirekt val krävs ett agerande - församlingsrådet anhåller hos domkapitlet.
I senaste nummer av Kyrkpressen kunde man läsa om ett fall där indirekt val hade tillämpats. Ett av de första fallen av indirekt val. I Petrus församling. Resultatet blev besvär från den som inte blev vald. Hon fick rätt i förvaltningsdomstolen. Man ansåg att hon blev diskriminerad på grund av ålder och kön. Mer meriterad var hon. Och då kan man inte enligt förvaltningsdomstolen välja den andra kandidaten med motiveringen att han var mera lämpad.
Det ställs alltså stora krav på motiveringarna om ett församlingsråd väljer via indirekt val medan en församling via direkt val väljer den som får det största antalet röster.
Det som gör att jag tar upp det här är att min församling, Vasa svenska församling snart ska välja en ny kyrkoherde. Och för att jag själv sitter i församlingsrådet som ska bestämma hurudan typ av val vi ska ha.
Jag vill gärna ha synpunkter. Vet nu just vartåt det lutar för min egen del men jag är påverkbar.

Direkt val: Är demokratiskt - alla församlingsmedlemmar får säja sitt. Ger en känsla av delaktighet. Kostar mer i tid och pengar att administrera. Det har vid tidigare val inte varit särskilt stort intresse. Provpredikningar, privat kännedom om kandidaterna kan vara avgörande för hur man lägger sin röst.

Indirekt val: Ger chans till intervjuer. Kan betraktas som ett slutet system och därför inte att föredra - ett litet gäng fattar beslut "utan att man får veta hur". Nu har vi lärt oss av Petrus församling att det verkligen ska gå att motivera ett beslut - och också redan i ansökningsannonsen tydligt skriva ut hurdan person man söker.

En kyrkoherde är inte bara en herde - han bör också vara administratör. Dessutom är han chef för ett stort antal anställda. Han bör dessutom vara en utvecklare och visionär. Han borde egentligen ha många utbildningar - borde bl.a. vara teolog, ekonom, byggkunnig och jurist. Och dessutom ha en lämplig personlighet. Tulipanaros?

Och som slutkläm. Jag håller idag på indirekt val med motiveringen att man via det får en bredare syn på de sökande. Via intervjuer där man tar ställning till hela biten av kyrkoherdens arbetsuppgifter. Och rent själviskt - jag vill gärna som rådsmedlem ha en administrativt kunnig ordförande. Och för att få bort stämpeln att man väljer bakom lyckta dörrar ska valet ges så stor synlighet som möjligt. Paneldebatter, diskussioner och andra kontakter. Dessutom anser jag att vi i rådet ska göra oss synliga så folk kan komma fram med sina åsikter. En repetition av vilka som sitter i rådet.

Jag vill ännu påpeka att det här är min egen uppfattning - som jag har fått av att tänka själv och läsa på. Vad tycker du? Ser fram emot en debatt!



1 kommentar:

  1. Tycker det finns en fråga som är viktigare än alla andra. Vasa svenska församling behöver en kyrkoherde som välkomnar alla till församlingen på lika villkor. En kyrkoherde som likt ärkebiskop Mäkinen och vår egen biskop är beredd att viga även homosexuella i kyrkan. Finns säkert många som står för de här kristna värderingarna och som samtidigt är goda administratörer.Mvh Matias Jungar

    SvaraRadera