tisdag 25 oktober 2016

Utan el

Läser i morgontidningen om en stor beredskapsövning som kommer att hållas i Österbotten nästa vecka. Nätattacker ska ha lamslagit det mesta i vårt samhälle och myndigheterna ska hitta lösningar.
Strax efter morgonmålet blir det strömavbrott på riktigt. Mitt i en uppdatering. Hups. Är det så här det skulle känna? Vi är så bortskämda med att vi har el utan avbrott i Vasa centrum att det kändes riktigt konstigt. En del hus verkade ha el. Det lyste i husen i andra sidan av kvarteret.
Tack och lov att telefonen har eget simkort. (Routern går också på ström)Försökte gå in på Vasa elektriskas sida för att kolla vad det var om. Men hittade bara kartor som var ganska svårlästa i lila telefonen.
Det sms som skulle meddela att jag har strömavbrott kom när strömmen redan var tillbaka och avblåsningen kom ännu senare.
Vasabladet uppdaterade föredömligt snabbt.
Efter det här oskyldiga (för mej 10 minuters) elavbrottet kom jag att tänka på att det borde finnas en ingång på räddningsverkets sida där man kunde gå in och kolla när något större avbrott är på gång. Eftersom hemsidorna inte alltid hinner med. Minns hur det var på Anviatiden då jag ofta var utkastad från nätet utan att veta om felet var hos Anvia, i mitt modem eller i min dator.
Alla större bolag som levererar el, telefoni, internet, vatten, värme skulle vara skyldiga att gå in på räddningsverkets sida och vi som drabbas skulle kunna gå in där och regionvis hitta uppgifterna. Ett slags 112 goes web. I förlängningen kunde man kanske få ett röstmeddelandesystem också.
Ja och polisen kunde lägga in rapporter om större olyckor där också.
Tycker idén är så god att jag borde mygla mej in på nåt seminarium under katastrofövningen och föra fram förslaget.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar