söndag 29 maj 2022

Maskerad

 Jag har varit en stark förespråkare av ansiktsmasker ända från första stund.
Sydde egna masker som kokades i kastrull, använde kirurgiska masker för att som det hette skydda andra. 
Jag stod på barrikaderna när det talades mot masker - tex när det sades att fel använd kan masken göra mer skada än nytta. Jag hävdade alltid - och hävdar ännu att en täckt mun är bättre än en otäckt.
I Finland var vi ju väldigt duktiga på att använda mask trots att vi aldrig har haft masktvång - bara rekommendation (undantag fanns - tex Finnair som faktiskt krävde mask ett tag). Jag kände över lag att det var tryggt att röra sej - andra hade ju också mask.
Sen kom budet att det borde vara PPF-masker. Var benägen att tro å det efter att ha sett ett test som visade skillnaden i läckage vid utblåsning - skillnaden var enorm mellan tyg, kirurgiska och PPF. 
Och när det sedan sades att jag också skyddar mej själv med PPF2-masker blev det det allenarådande. Jag bestämmer själv om skyddet. Jag använde - med immande brillor.
Använde tom i kören - ofta nästan ensam.
Sen togs rekommendationen bort - och det är det som råder nu. Hur ska man tänka då?
Jag använder väl nog mer än de flesta. Ofta ensam på möten med mask.
Men i vanligt stadsliv har jag slutat - i butiken anser jag att jag är så kort stund nära nån att det är ok. Har i beredskap om det skulle behövas. 
Var på konsert utan mask - satt normalt på stol och tyckte det var ok.
Sen blev det ett gytter av folk på väg ut när kören spontant uppträdde i trappan. Där glömde jag faktiskt bort att ta fram min mask trots att det nog var en coronaspridningssituation av rang. Och det är väl det som kommer att hända så småningom - vi glömmer.
Har en gång blivit exponerad på riktigt - men fick ingen corona. Betedde mej superförsiktigt och isolerade mej ett tag framöver.
Har också litet svårt att veta hur man ska tänka på det här med att bli smittad - det är väl nog som nån sa, det finns två sorters människor - de som haft corona och de som kommer att få corona.
Iofs är jag inte hysteriskt rädd att blí smittad men jag tänker på riskpersoner som jag träffar.
I bekantskapskretsen börjar jag vara unik - inte testad, inte smittad. Försiktigare än de flesta.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar