måndag 27 juli 2020

Då ingen direkt förbjuder så

Nästan varje onsdag på konserterna i kyrkan har jag blivit tvungen att påpeka avståndsregeln (snällt nog) för folk som försöker sätta ej för nära mej. Senaste onsdags kommentar tror jag innehåller många risker - damen pekade neråt bänkraden och konstaterade att där satt man minsann tätt. Nåja det betyder ju inte att hon får sitta nära mej - men sådär rent principiellt var det en viktigare kommentar. Vaktmästaren går inte runt med kyrkstöten och petar på folk som inte efterföljer rekommendationerna som finns i tamburen. Ingen går och sätter sej på de bänkar som är avstängda med band men det där med avstånd... Och då ju andra sitter nära kan det ju inte vara så illa.
Jag vill själv med mitt exempel visa att man håller avstånd.
Det är ju nog så att smittade och döda skulle vara fler i vårt land om vi inte skulle ha haft så tuffa retriktioner - stängt Nyland, satt in besöksförbud på vårdhem och sjukhus, stängt skolor och dagisar, påbjudit karantän och starkt uppmanat riskgrupper att vara försiktiga. Det sades och vi lydde och nu ska vi fortsätta fast det är lugnt - trots att ingen jagar oss. Dels för att försöka håll tillbaka den nya omgång som redan tycks svepa över delar av världen (eller är det kanske en släng av den första ännu) och dels för att försiktighetsåtgärderna ska sitta i ryggmärgen om vi skulle drabbas av att antalet smittade börjar stiga. Tycks vara svårt också i nuläge att få ner antalet till noll.
Såg just en diskussion med biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen från HUS. Hon verkade övertygad om att vi har att mota en andra våg i höst och då har vi på personnivå tre saker att göra 1) tvätta händerna 2) hålla avstånd 3) använda mask där vi inte kan hålla avstånd.
Blir glad när jag hör experter rekommendera masker - jag skulle gärna se att det blir vanligare - helst förstås masker som skyddar både mej och andra men åtminstone masker som skydar andra. Har alla sådana i en buss är alla skyddade. De må då vara hemsydda eller köpta, tvättbara eller engångsmasker.
Tycker våra myndigheter är handfallna där - ska det vara så svårt att våga komma med maskrekommendationer. Tom masktvång (med undantag) kunde behövas i vissa sammanhang.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar