fredag 14 januari 2022

Äldreombud

 En positiv sak med det val vi nu deltar i - välfärdsområdesvalet - är att vi diskuterar vården och omsorgen. På hög och låg nivå. Och vi inser att trots att modellen är skapad finns det utrymme för en viss frihet.
Jag vill kasta in en idé om en yrkeskår som inte finns ännu.
Äldreombud - namngivna människor som finns mellan den äldre och de officiella vårdarna. De här som redan finns men inte fullt ut.
Du ligger på sjukhus/rehabiliteringsavdelning och det blir aktuellt att fundera om du ska klara dej hemma. Hemförlovningsteamet kommer och kollar bostaden och ditt eget skick - berättar om hjälpmedel som kan fås och tar ställning till hur mycket kommunal hjälp du har rätt till. Är det bara medicinkollen på morgonen eller är det besök fyra gånger per dygn. Den här hjälpen får inte städa, handla, tvätta kläder.
Tänk vilken nytta jag skulle ha av en namngiven person jag kunde ringa till för att få reda på var jag kan få hjälp av frivilliga, hjälp från den privata sektorn - betala men ha rätt till hushållsavdrag. Vi har ju redan en sån här yrkeskår - socialarbetarna. En grupp som jag verkligen lyfter på hatten för och som jag ha haft hjälp av när jag har försökt hjälpa en vän. Men - den kontakten finns inte sådär bara på ett telefonsamtals avstånd för den ensamma åldringen i lägenheten. Alla dagar när frågorna kommer. Plats för ett ombud.
Bor jag på ett äldreboende räknar man med att hjälpen finns där, i huset. Och så är det ju också men det finns frågor som jag kanske inte reder ut med de anställda. En som bor på ett boende har ju tankar som rör sej utanför boendet också. Alla har inte nära släktingar och vänner som får frågorna klarar inte alltid av att svara - de har inte möjlighet att diskutera med personalen och vet inte riktigt vad som gäller. Så också här skulle ett namngivet ombud vara på sin plats.
Den här yrkeskåren skulle antingen vara anställd eller fungera som utbildad frivilligkår - med tystnadsplikt förstås. Tror att ett sånt här system i det långa loppet skulle betyda inbesparingar - plus att det skulle betyda enormt mycket för den äldre och för oss som finns runt omkring  - både släktingar och vänner. Vem tar tag i bollen och talar i det här ärendet?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar