onsdag 5 september 2018

Något för alla sinnen

På söndag kväll sker något unikt. Vasa svenska församling bjuder in till ökenmässa. Vi torde vara den enda församling i Finland som ordnar ökenmässa. Det har vi hållit på med i tio år och oftast har det varit Trefaldighetskyrkans kör som har deltagit som "musikledare". Vi uppträder inte -mässdeltagarna deltar i sången - men vi bär upp med vår stämsång. Själva mässan har också förutom en präst också engagerat en hel del lekmän under åren. Prästen har varit Gunnar Särs som också var det som introducerade mässan.
Och varför kallar jag det unikt efter tio år. Jo för det första har det glunkats om att det skulle vara den sista ökenmässan (hoppas det är fel) och så blir det tv-inspelning. Torde vara första gången. Radion kommer också att vara med på ett hörn .
Mässan då? Så annorlunda och åtminstone för mej så tilltalande. Estetisk - en massa färger och föremål som alla betyder något. Rökelsedoftande. Symbolikstark. Ljusen spelar stor roll. Ordet och predikan vävs in i det hela på ett på vackert sätt. Tid att röra sej runt i kyrkan.
Mässan är ett sätt att gå till fornkyrkans gudstjänsttraditioner.
Och musiken! Den bara måste man älska. Kören sjunger i stämmor, mässar, enkelt pianokomp. På söndag har vi också en violin med. Om man vill jämföra musiken med något kan man koppla till Taizé-musik och kanske i någon mån den ortodoxa musiken.
Så -passa på att komma och delta i en annorlunda mässa i Trefaldighetskyrkan på söndag  kväll kl 18. Har jag förstått rätt kommer det hela att sändas i i tv och radio i allhelgonatid.
Kom med och du blir fångad i en stund av dofter, musik, budskap, färger, ljus - jag mycket mer. Jag tror inte du ångrar dej.https://www.vasasvenskaforsamling.fi/home/nyheter/gransoverskridande-okenmassa

Bilden är lånad från församlingens hemsida



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar