lördag 29 september 2018

En pinne i havet

På nåt sätt har sommarens hetta (läs klimathot?) lett till att det tänks mera på vad vi har ställt till med för vårt jordklot på riktigt. Det blev så konkret på nåt sätt. Och då kom plastavfallsproblematiken (miljöförstöring - hav av plast) upp till ytan. Konkret där också - vi såg bilder av hav som mår dåligt - plastavfallet kom upp till ytan. Eller åtminstone verkar det vara lättare att väcka folks medvetande i plastavfallsfrågor nu.
Men av nån anledning fokuseras det på för mej litet obegripliga saker.
För det första talas det om vaddpinnar och att själva pinnarna inte ska vara av plast mera för vaddpinnar är ett stort problem i våra hav - som avfall alltså.
Och för det andra talas det om sugrör av plast som ska bytas ut till sugrör av andra material. Senast igår en rapport från Tokyo där sugrör som plastavfall är ett stort problem.
Jag som kastar mina vaddpinnar av plast (inte påträffat några andra) i brännbart avfall och som aldrig använder sugrör känns det här som en dro... förlåt, en pinne i havet. Men ho vet.
Plastkassebantning tror jag mera på och också på att det gäller att rida på klimatet-miljöpåverkan- plast i havet nu medan folk minns sommarens hetta (om man sen hittar en vettig koppling må vara osagt). Läste en tråd på Fb med anledning av Lidls plastkasse/-påsefria dag. Många påhejande kommentarer men också vulgärkommentarer om varor som lämnades kvar på kassabandet oköpta, om kassar som skaffades på Prisma och demonstrativt användes på Lidl.
Alla bäckar små... Plastkassar, emballage, mikroplaster från kläder, och okej - pinnar av olika slag.
Huvudsaken att vi inte fyller haven med avfall som blir kvar för måna långa år.
Dags att plastbanta.nu. Och naturligtvis att ta vara på den plast vi använder och kastar bort.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar