lördag 4 maj 2019

Seniorandroiden

Den börjar vara klar. Androidtelefonen som jag har senioranpassat. De ska användas av en person som ser dåligt och har problem med finmotoriken.
Jag vill skriva det här dels förr att visa att det kan gå att anpassa en vanlig smarttelefon och dels för att påminna mej själv vad jag har gjort.
Det har nämligen varit många krokar i långdansen. Det jag har gjort är att byta startapp. Finns en mängd i Play butiken.
Vissa av dem bara försvann, vissa innehöll reklam som gjorde dem förvirrande och en hade en gratis provperiod enbart.
Den som jag har fastnat för är en som ser ut som gamla goda Windowstelefonen (som ägaren är van med från tidigare). En gratisversion som kan utökas om man betalar. Ikonerna går att göra olika stora.
Och de viktigaste funktionerna i det här samman hanget - ring upp och besvara samtal - har jag fått att smälta in.
Också där har det varit många krokar. Direktring till favoriter - ser hen de bildförsedda ikonerna och hur hittar hen resten av kontakterna. Inte så lätt att se fast jag valt största teckensnitt.
Ring upp med ljud? Hade en bra men så kom det plötsligt reklam som förvirrade men det var som system så bra att jag jobbade vidare på det och hittade nåt så perfekt att jag inte tror det är sant.
Googles röstsökning. Ring Pelle! "Ska jag ringa upp Pelle A eller Pelle B" säjer en Siri-wannabe (om det finns fler Pelle i kontaktlistan). Kan alltså tala till en röst som leder fram till ringning. Och micken kan läggas i en stor ikon.Ställt in så att samtal slutas med strömbrytarknappen.
(Grejen är att jag försöker få så litet tuochknappar som möjligt och så mycket fysiska knappar och ljud som möjligt).
Men ännu röstsökningen. Kan skicka sms helt och hållet med rösten. Och kan styra allt möjligt annat också. Tex "Donovan Catch the Wind" leder rakt in i Youtube - bara att trycka play, "Öppna Facebook", "Öppna Google foto" och förstås allt Googlesök. "Baka sockerkaka".
Tror jag ska börja använda den här själv också.
Svara på samtal visade sej vara svårt att fixa. Det normala är att man ibland ska trycka och ibland swipa. Inte lätt att se minsann. Fick inga svarsappar att fungera. Men - en hel del googling ledde mej fram till lösningen - fingeravtryckssensorn! Den öppnar inkommande samtal (tom utan att definiera fingeravtrycket)
Så nu är jag nöjd! Supernöjd. Gäller bara att det skydd som ännu ska fästas på telefonen har hål för sensorn.
Ja ett problem ännu - laddningen. Vi får se - utomstående hjälp eller laddningsställ.


Så här kan det se ut (personikonerna borttagna)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar