måndag 27 juni 2016

Om plast

Alla som har läst mina inlägg eller känner mej privat vet vilken vurm jag har för sopor. Speciellt återvinning av plast ligger mej varmt om hjärtat. Därför kändes det som en lottovinst när jag vid årsskiftet erfor att det ska komma insamlingskärl för insamling av plastavfall som sedan ska återvinnas. Började samla och sopsäcken i bastun fylldes med god fart. Trots att jag inte använder mer plast än nödvändigt. Och är bara en i hushållet.
Min plastsamlingshistoria börjar ju inte vid nyår. För typ 20 år sedan började jag samla. Hängde upp i plastkassar på torpvinden - "som fåglar uppe i taket" sa Vega-reportern som intervjuade mej. Jag ringde land och rike runt för att hitta avnämare till min plast. Inte för förbränning men för återvinning. Kammade noll. Plastkassarna vittrade sönder och burkarna föll ner på golvet. Och det var mängder. 2007 i juni gav jag upp och kallade på en ny Vega-reporter, B och hans släpkärra. Under ganska mycket ståhej dumpades min plast på Stormossen. Sen samlade jag inte mer före januari 2016. Och nu blev det väntan på att insamlingskärl skulle placeras i Vasa.
Och nu handlade det om ett riksomfattande insamlingsföretag Rinki som i sin tur står under Finlands Returplast Ab som är en producentorganisation som främjar återvinning av plastförpackningar. Och oj vilken service jag har fått av dem. Det finns ju massor med frågor.
Meddelade Yle att jag är intresserad av att dumpa min samling i deras sällskap. Förra veckan drog jag iväg med ännu en Vega-reporter och en fotograf. Det finns för tillfället två insamlingsställen. Jag dumpade och svettades i solgasset och sen fick jag säja en massa bra saker i en intervju. Och före det klampa ner för trappan med sopsäcken. Länge höll vi på. I tv kom 1,5 min. Plus en text på webben. Den var riktigt bra eftersom det kom kommentarer som jag kunde möta. Men 1,5 minuter av allt det viktiga jag sa. Nu sitter jag och väntar på att nåt ska komma i radion. Och för att vara riktigt säker på att mitt viktiga budskap ska komma med passar jag på att skriva ner min struktur här. Tyvärr kastade jag manuset efter intervjun men man minns väl vad man har tänkt.

"Plast är ett fantastiskt material. Lätt, hygieniskt, billigt att tillverka. Det är dessutom möjligt att ge materialet mycket exklusiva egenskaper.
Plast som avfall är förfärligt. Det bryts ner väldigt långsamt i naturen. Man har hittat stora mängder med platsavfall i världshaven - till stor skada för djurlivet. Och en förorening förstås - en som inte just bryts ner.
Att bränna plast och utvinna energi är ett steg i rätt riktning men plast är alldeles för värdefullt för att brännas upp. Plasten borde återvinnas och göras till nya plastföremål. Man har gjort det ett bra tag redan - tex har man samlat in gödselsäckar som har kunnat användas till ny plast. Ett enhetligt material. Problemet har varit att hushållens plastavfall har varit en blandning av många olika sorter som man inte har kunnat separera. Inte förrän nu. Nu finns det teknik för att dela upp plasten i olika sorter och på det sättet ha en chans att tillverka ny plast. Målet nått - nu är det bara att samla.
500 insamlingsställen ska vi få i Finland. Vasa har alltså två ställen nu - ett i Roparnäs och ett i Gerby.
Svårt att veta vad man ska lägga i uppsamlingskärlet? Nejdå . Allt utom PVC får vi dumpa till återvinning. Och PVC används egentligen inte i hushållens förpackningsmaterial. PVC finns tex i elledningar, plaströr och golvmaterial - sakeer som alltså inte annars heller hör hemma i kärlen. Viktigt att påpeka att PVC inte heller hör hemma i brännbart avfall. Det är deponiavfall som ska till Stormossen om man bor i Vasa. Viktigt är dock att plasten är tvättad. Inga kladdiga smöraskar. Och viktigt att ta bort korkar - de kan vara av annan sort än flaskan eller burken.
Kommer folk att idag ta sej till de få ställen där  kärlen finns? Ingen vet men härom kvällen fick man se ett nyhetsinslag som visade att de Ekopunkter som hade plastinsamling också översvämmades av annat material. Så kanske.
Härmed nöjd - och nu väntar jag på en riksomfattande lumpinsamling . Tycker inte den ska bygga på att två butikskedjor samlar in."




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar