torsdag 23 juni 2016

Om midsommar

Midsommar - smaka på det ordet. Och lägg till nordisk midsommar och du känner smaken av något nästan osannolikt. Naturen, midnattssolen, vemodet, mystiken.
Plus att möjligt annat som vi med tiden har lagt in i begreppet. Mycket som ställer krav fast det inte skulle behöva göra det. Matorgierna, gästabuden, saknaden, ensamheten, midsommardepressionen som någon skrev om. Fyllefesterna, drunkningsolyckorna, trängseln, myggorna, regnet som vi inte räknade med.
Men ytterst finns väl nog ljuset, naturen, mystiken - och det är något vi alla kan ta del av.
Oberoende av om vi kan ta del av den midsommarfest som vi kanske har drömt om.
För många betyder det fest att få dra till sommarstugan och bara njuta av friden, sällskapet och god mat och dryck. Det var den typen av midsommar jag hade och njöt av med B.
Nu blir det en lugn helg - mycket för mej själv. God mat och dryck och småmys. Och litet umgänge någon av dagarna. Folk frågar vad jag ska göra och jag känner att de väntar sej att jag ska svara nåt annat än att bara vara hemma. Numera känns det ok att svara att jag bara ska vara hemma. Det är vad jag vill. Såsom läget är nu.
Klart att det nånstans finns en längtan till något annat. Midsommarfest kring ett långbord ute i naturen - kanske på torpet. Ungdomstidens danser på lövade dansbanor. (Men de kanske inte finns mera). Gemenskapen med någon.
Men eftersom det inte finns såna bud så är det att gilla läget. Och ja - jag njuter!
Midsommaren inspirerar till att filosofera. Så gjorde också den gode fd familjeterapeuten Leif Westerlund i Vbl för ett tag sen. Han redde ut vad olika kategorier av människor väntar sej av midsommaren. Citat "Är jag singel hoppas jag att midsommaren ska föra  en förändring med sig, åtminstone ge mig hopp om att hitta någon som får det att pirra inom mig". Ack ja - man frågar sig - hur ska detta ske? Åtminstone inte med mitt sätt att leva. Pirren brukar nog inte ringa på dörren. Kanske man får haka på erbjudandet från Intersport.



Skämt åsido mina vänner. Njut av midsommaren och det trolska i den ljusa sommarnatten. Det tänker jag göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar