söndag 5 februari 2012

Presidentval




Vill idag citera Kyrkpressens ledarskribent, May Wikström. Här hela hennes ledare från senaste KP. Gå och rösta!

"På söndag väljer Finland ny president i en andra omgång som kanske går till historien som ett brytningsskede i landets politiska historia. 
Två av de gamla partierna har fått se sig utslagna, och den smäll särskilt socialdemokraterna åkt på i och med Paavo Lipponens svaga understöd tvingar partiet att grundligt tänka igenom sin roll i det moderna Finland. Samtidigt har Pekka Haavistos starka slutspurt också klöst repor i Sauli Niinistös försprång. 

Ett av de största frågetecknen nu när korten blandats om för många traditionsbundna väljare är vart alla de hemlösa rösterna tar vägen. ”Som att välja mellan pest och kolera” har varit ett vanligt uttryck för att beskriva den vilsenhet som finns bland annat i centerledet.

I många intervjuer har väljare helt frankt förklarat att de inte har något alternativ utan väljer att bli hemma. Svenska YLE gjorde i veckan en avstickare till centerbygderna österut och där var många väljare inne på linjen att inte rösta överhuvudtaget. Man kan förstå besvikelsen och rådvillheten hos dem vars politiska övertygelse är stark och grundmurad och vissa gränser känns oöverstigliga. 

Det står naturligtvis var och en fritt att avstå från sin medborgerliga rättighet att rösta. Samtidigt är sofflocket ett dåligt alternativ därför att det bejakar en politisk apati som i längden urholkar det som är fundamentalt viktigt. Hellre en blank röst i urnan än ingen röst alls. 
Låt den i så fall vara en röst för något annat:

En röst för det faktum att just den rösten är min och väger lika tungt som varje annan röst i urnan.

En röst för att man kan ta sig till vallokalen utan rädsla för yttre våld eller psykologiska påtryckningar 

En röst för att de valfunktionärer man möter representerar vanliga finländare av olika politisk övertygelse, men fullständigt eniga om en sak: det värdefulla och okränkbara i ett demokratiskt val.

En röst för att man kan lita på att de avgivna rösterna kommer att räknas och hanteras med omsorg och rättvisa efter att vallokalerna stängts.

En röst för att resultatet av den räkningen kommer att redovisas omedelbart, öppet och korrekt till hela befolkningen.

Slutligen: en röst för att det resultatet kommer att omsättas i handling, på så sätt att den som valts också kommer att installeras i det uppdrag han valts till ... för att efter avslutat mandat på nytt stå på samma startstreck – om än med ett större redovisningsansvar – som alla andra som är beredda att kämpa om följande period.

Bara det här gör flaggdagen på söndagen värd respekt och turen till valurnan värd de extra stegen. Om inte för att välja kandidat, så för att välja valet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar