måndag 29 januari 2018

Släpp fram de unga

I det röstningsområde där jag satt i valnämnd var det väldigt många unga som röstade. Unga föräldrar, studerande, kompisgäng som kom tillsammans. Förstagångsröstare som behövde info innan de gick in i röstningsbåset.
När jag kom hem och valvakan redan hade pågått ett bra tag uppfattade jag att också här fanns de unga med. Unga åsikter kom fram, valvaka med studentföreningen Politivas (?). De unga som uttalade sej hade mogna åsikter och uttryckte sej bra.
De unga vill och kan. De är intresserade av politik. Men vad bjuds de att rösta på? Nästan enbart gubbar och gummor. Ok, det här var ett presidentval och där är det ganska naturligt att det krävs en viss erfarenhet av kandidaterna.
Men - med tanke på kommande val - hur viktigt skulle det inte vara att få fram unga kandidater. Unga kandidater tillsammans med de erfarna som också behövs. Unga kandidater som skulle få unga och andra att inse att politik inte är nåt enbart för de namnkunniga som redan mamma och pappa har röstat på. Få ännu fler unga att inse att vi alla är politiska och att det är viktigt att ta del. Nya fräscha röster - höjning av röstningsprocenten.
Jag säjer inte att det inte skulle ha funnits unga kandidater tex i senaste kommunalval men det finns säkert plats för många fler. Släpp fram de unga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar