tisdag 9 januari 2018

Id

Inloggning på vero.fi för att ändra skattekort, inloggning för att öva inför valnämndsarbetet, inloggning för att förnya recept i Kanta, inloggning för att skriva under medborgarinitiativet mot privat raketskjutning. Här några exempel på inloggningar där jag har behövt identifiera mej digitalt.
Utan att det har handlat om att logga in för att uträtta bankärenden.
Själv har jag numera möjlighet att logga in med mobilcertifikat - något jag tycker är mycket praktiskt. Och faktiskt också gratis via Telia. Tycker det är snabbare än att plocka fram bankens kodpapper.
De flesta omkring mej tycks inte använda det utan loggar in med sina bankkoder. En del tycker dessutom att det känns "farligt" att använda bankkoder för annat än banken - vågar/vill inte.
Farligt är det ju inte men nog kan man filosofera över ur det har blivit så här.
Dvs att vi inte har något riksomfattande digitalt identifikationssystem utan att vi är kopplade till vår bank eller vår mobilleverantör för att identifiera oss.
Mobilleverantörer som dessutom prissätter som de vill. I detta nu är Telia den enda där mobilcertifikatet är gratis.
Annars är det väl ok att tänka att mobilcertifikatet (det via mobiloperatörerna) skulle vara det riksomfattande - men då borde det ju finnas en bestämmelse att det ska vara gratis oberoende av vilken leverantör man väljer.
Men ännu hellre - ett nationellt system - företagsoberoende - gratis för användarna - kanske tom möjligt att använda från någon fristående apparat.
Ska vi starta ett medborgarinitiativ?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar