fredag 29 september 2017

Den tredje åldern

Jag tror att det på arbetsplatser finns olika kategorier av blivande pensionärer - 1. de som bara längtar, som räknar dagar och månader och år och störtar ut i pensionslivet 2. de som tar det som nåt naturligt - funderar hur det ska bli 3. de som är rädda för att lämna det trygga - jobbet och jobbgemenskapen. Tror dessutom att 3. har svårt att komma ur garderoben - om de inte är tillräckligt många eller om det inte är en stor öppenhet inom jobbgemenskapen.
Hur det blir sedan vet ingen. För en del blir det något fint och naturligt och för en del en stor negativ överraskning. Den eviga semestern var inget att ha.
Oberoende av vilken grupp man tillhör kan resultatet bli vilket som helst.
Folkhälsan och Röda korset ordnar för att hjälpa blivande pensionärer/mera vana pensionärer att hitta  sej själv efter pensioneringen. Jag tror personligen att det är en grannlaga uppgift att nå dem som ännu är i arbetslivet. "Kan själv" kommer inte, den som känner rädsla kanske inte vågar komma ur garderoben.
Hoppas ändå att blivande pensionärer ska ta del av kurspaketet. Eller att de ska ta kursen sen när de väl är pensionärer och "har tid". Jag har själv varit med i en pilotgrupp och upplevde  att vi hade meningsfulla samtal om att avsluta arbetslivet, välbefinnande och framtiden. Låter kanske flummigt men med en viss struktur blir det ett värdefullt delande av erfarenheter. Och ärliga vittnesmål om tillkortakommanden.
Och naturligtvis utbyte om den underbara tid som pensionärslivet kan vara. Och om aktiviteter. Tips om frivilligverksamhet. För nog är det ju så att många av oss har krafter att frivilligjobba. Och vilja.
Om man inte tror sej behöva kursen medan man ännu är i jobblivet kanske det känns mera motiverande att ta den när man är mer erfaren pensionär.
 Forskning visar att det finns fyra förhållningssätt inför pensioneringen 1. Nu börjar ålderdomen
2. Påtvingat avbrott 3. Livet bara fortsätter 4. Nu börjar ett nytt liv.
Oberoende av vilket förhållningssätt man har kan det vara motiverat att träffa andra i samma situation och dela erfarenheter.
Igår var jag själv på det fjärde kurstillfället som innehöll mest fakta av dem alla. Det handlade om att skriva testamente och att utse en intressebevakare innan man är i sådant skick att någon annan måste utse den. Många frågor ställdes och publikens intresse visade att det här är nånting som angår oss alla. Och nånting som vi inte vet så mycket om. 
Summa summarum - jag vill gärna rekommendera kursen. Ny kurs med alla 4 delarna börjar den 11 oktober.
Och ja - den tredje åldern varar så länge man klarar sej själv och är aktiv. Efter den kommer ålderdomen. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar