tisdag 15 augusti 2017

Skörderapport

Det bör vara dags att sammanfatta årets odling. Det är ju som bekant nåt som varierar från år till år - det som lyckas och det som inte lyckas.
Rabarbern lyckas alltid. Och tom så jag igår kunde skörda helt kurant vara efter att rabarbern "slaktades" efter den första skörden. I en sak har jag varit klok i år tycker jag. Jag har insett att jag inte behöver massor med rabarber i frysen - det går inte åt så mycket rabarber-citronmarmelad fast den är god. Brukar varje vår kasta bort en massa överflödsrabarber som bara har tagit plats i frysen.
Jordgubbsskörden blev god - mycket god faktiskt. Både i odlingslådorna och resterna som ännu finns på plats. Och det att fästa fladdrande fiberduk över lådorna - det har effektivt hållit bort trastarna.
Grannar till jordgubbarna finns hallonen. De som fick stöd av käppar och gamla ljusslingor i våras. De som faktiskt därför inte har legat längs marken i år. De bär frukt - skördade en första omgång igår. Men jag har på känn att de kunde ger mera - borde eventuellt testa med en nyköpt planta. Som vanligt drygar jag ut med vildhallon som växer nära mej.
Blåbär nära mej - nåja - nån deciliter.
De svarta vinbären fortsätter att förbrylla. För två år sen - nada. Så till den milda grad att jag trodde det var dags för avverkning och köpte tre nya - Storklas heter de. Ifjol en skörd som var enorm! Och i år såg det bra ut men skörden blir liten - men dock en skörd. Pollineringsproblem? De tre vid namn Klas ger inget.
Krusbär får jag inte på mina gamla skruttbuskar bakom huset så jag köpte en ny. Som inte ger frukt. Satsat på växande?
Röda vinbär brukar jag få men i år inte just nånting. Pollineringsproblem?
Potatisen av märket Timo har vuxit grann och fin och jag har skrutit med att jag inte har bladmögel. Igår hade jag bladmögel. Men jag tror det blir ok - finns stora knölar redan. Men - måste komma ihåg nästa år att inte blanda in potatis med mindre växter - potatisen dränker ju allt omkring sej.
Dillen och persiljan har vuxit fint i det kyliga vädret. Och rucccolan har varit toppen.
Löken var ungefär så stor som när jag satte den. Så har det varit flera år nu. Det  var bättre förr! Och det enda som jag kan se som skiljer nu från då är att det nu är skuggigare och mera instängt där löken växer. Måste hitta ett bättre ställe. Kanske ruccolalådan bakom huset.
Gräslöken blev klen på slutet pga skymmande potatisblast.
Pumporna har hittills bara fått pojkblommor - så ingen frukt där.
Det enda äppelträd som blommade litet har nån kart. Sörjer ännu transparentträdet som dog.
På balkongen har jag igen med stor framgång odlat basilika - och gräslöken lever och är användbar ännu.
Tomatplantan jag köpte är ingen höjdare. Fast den var långt hunnen har jag bara fått en enda röd tomat ännu. Men många stora gröna finns.

Över lag har jag konstaterat att min trädgård inte är så solig som jag tror när jag går där och svettas. Många partier är i trädskugga en stor del av dagen. För stor tydligen eftersom det som sker sker långsamt. Både på blomfronten och nyttoväxtfronten. Men då jag gillar mina träd så väldigt.
Summa summarum har det nog varit en del i görningen på torpet i sommar trots att jag har en känsla att jag inte just har varit där. Och hjälparen M har tagit itu med stora ting. Avverkat, stöttat buskar, rotat i jord och annat fint. Tack.


Polstjärnan gladde sej över fjolårrsaneringen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar