lördag 11 mars 2017

Populistpartier

Jag fick mej en tankeställare imorse då jag läste ett reportage om populistparter i allmänhet och Sannfinländarna i synnerhet. Den som intervuades var är stark man från Landsbygdspartiets tid. Reijo Rinne heter han.
Han menar att det bästa för Sannfinländarna skulle vara att Jussi Halla-Aho väljs till partiordförande. Då "ryms" partiet inte mera i regeringen och kan dra sej ur innan allt är förlorat.
"Det passar inte ett populistiskt parti som Sannfinländarna att sitta i regeringen" säjer han. Då hoppar jag till. Den som inte passar i regeringen ska väl inte heller finnas som parti. Eller? Alla partier borde ju vilja ta sitt ansvar och vilja ha regeringsposition. Men ok, nu har Sannfinländarna fått pröva på det och det var inte roligt längre. Borde alltså få dra sej ur. Ska vi ha såna partier?
Jo, säjer Rinne. De behövs för att samla de missnöjda väljarna. Om dessa inte har en hemvist drar missnöjet ut på gatorna. Ett slags vuxendagis alltså.
En risk är också att partiet splittras i dragkampen mellan Sampo Terho och Halla-Aho. Och att det tynar bort om det fortsätter i regeringsställning.
Konstig tanke - ett parti som ska finnas för att kanalisera missnöje - i opposition.
Jag brukar alltid tycka att de som ropar högst borde få sitta med och bestämma och se att det inte är så enkelt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar