söndag 28 augusti 2016

Sommar - musik

Ja, verkligen. Sommar betyder musikframträdanden för mej. Och allt får jag i min närmiljö.
Det hela börjar med körfestivalen då Vasa kryllar av korister från när och fjärran. Och hela sommaren får vi onsdagsmusik i Trefaldighetskyrkan - samarbete mellan den svenska och den finska församlingen. Streetblues tisdagar och Streetjazz torsdagar utanför Fondis.
Så småningom är det dags för Korsholms musikfestspel (som väl officiellt har ett engelskt namn numera). För att ta vara på augustiskymningen och -mörkret gäller det att ta del av Musik i augustikvällen i Korsholms kyrka på söndagar och Skymningsmusik i Kvevlax kyrka på torsdagkvällar.
Har jag allt nu. Nej, dessutom har det blivit att besöka en del sommargudstjänster där det har satsats på musik - tex i Älvkyrkan.
Av allt det här vill jag lyfta fram tre tillställningar - helt olika - och helt fantastiska.
Den första är avslutningskonserten för Musikfestspelen. I Korsholms kyrka. Med Vasas och Seinäjokis stadsorkestrar med Dylan Corlay som dirigent och Aleksei Semenenko (violin) och Gareth  Lubbe (altviolin) som solister. Repertoaren var njutbar och orkestrarna toppen. Men det som stannade i minnet var nog solisterna. Det var som om gossarna skulle har varit sammanvuxna med sina instrument. Som om de kommunicerade via instrumenten. Helt otroligt. Och när den ena av dem som extranummer bjöd på strupsång är succén gjord.
Den andra var en söndagskonsert i Korsholms kyrka. Korsholms kammarorkester  (dirigent Erik Nygård). Med väninnans unga dotter Heidi vid flygeln.  Fantastiskt. Den unga vackra kvinnan som spelade med känsla och styrka. Hon kunde nog hela det långa verket utantill - noterna var bara som stöd. Det var dessutom vacker musik. Kantor Susannes solosång var också njutbar - även hon kompades till en del av Heidi. Litet spännande var det att sitta i bänken. Allt gick dock bra och kvällen var nog Heidis.
Den tredje är en konsert av helt annat slag. Den sista i Skymningsmusikserien. Så stark att den finns under skinnet på mej ännu. Camilla Brunell med man. Camilla bloggar under namnet Camillapredikar och hon har öppet och fint berättat om sin cancer. Den här konserten var ett slags bokslut för sjukdomstiden. Hon varvade de stämningsfulla sångerna med dikter hon själv skrivit. När hon läste dikten om sina bröstsystrar (som var med i publiken) och strax efter sjöng Gabriellas sång - ja, då rann tårarna. Här dikten.


håll hårt i hand, systrar
se hur sotsvart man kan tänka
kittlas, gör så att vi skrattar på nytt
säg att våra snaggade frisyrer är snygga
och säg att man kan leva utan bröst
som en stomme av kvinna
då allt skurits bort

håll hårt i hand, systrar
ge oss anledning att äta gott igen
hjälp att bära ovissheten, den tärande
den som äter oss levande, föraktfullt

håll hårt i hand, systrar
bit inte ihop utan gråt tårar av bly
fall ihop och möt smärtan och ekot
låt ilskans färger måla golvet svart

håll hårt i hand, systrar
så ger vi inte upp
förrän den dag vi måste
för att cancern ändå gick och vann

men inte ens då släpper vi taget, systrar
vi håller hårt varandras händer
ingen kan förstå
hur viktiga systerhänder är
förrän cancern äter brösten deras
och lämnar tuggade gropar och rävöron kvar


Det var en kväll jag tror alla närvarande alltid kommer att minnas.  

Här var sommarens musikupplevelser samlade. Vill som slutkläm konstatera att de flesta av mina musiktillfällen har haft församlingskoppling. Församlingar som har bjudit mej på fina upplevelser. Och Heidi vid flygeln har fått sin musikutbildning  via sin församlings musikskola. Det är värt att tänka på om man  av nån anledning funderar på att klicka ut sej ur kyrkan. Kyrkan är också musik - både för oss som lyssnar och för musikbegåvade ungdomar. Om många skriver ut sej och slutar betala kyrkskatt kan sådant vara i farozonen. 
Kom just hem från den sista sommarkonserten - Psallites körlyrik i Korsholms kyrka. En fin upplevelse där också. Det är ju nog en kör som heter duga. Mätt och belåten av musiken sätter jag punkt.                                              



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar