torsdag 25 augusti 2016

Nu då?


Från och med 1.1.2016 kan för begravningar endast användas kistor och urnor som är tillverkade av väl förmultnande naturmaterial.
Så säjs det på Vasa svenska församlings hemsida - gäller de flesta begravningsplatser inom samfälligheten.
Från nästa års början kommer det här att gälla hela landet har kyrkostyrelsen bestämt. Förmultnande material är det ena som gäller. Inget konstfibertyg, ingen plast. Det handlar förstås om miljön men också om arbetshygienen för personalen på krematorier. Nu jobbas det på att utveckla kistor i ekologiskt material. Här en artikel på Yle.
Jag efterlyser vanlig papp i sammanhanget men det är väl som det sades i en notis som jag hittade (från 2013) - fukten i kylrummen gör att en pappkista är svår att hantera. Men nåt cellullosamaterial verkar ju vara aktuellt.
Må vara hur som helst med den saken. Det viktiga är att det tas en diskussion om kistmaterial. Ekologiskt borde ju i sammanhanget betyda enkelt. Förställer mej att tunga ekkistor förmultnar väldigt långsamt.
Och enkelt borde leda tankarna till bårtäcken. Något som jag har bloggat om tidigare också. Något som alltså redan finns tex i min egen församling. Den finaste tanken i det tycker jag är att vi alla är lika inför döden - våra kistor ser lika ut - prydda av samma bårtäcke. Och under finns en enkel ekologisk och billig kista. Kanske bårtäcket skulle leda till enklare blomsteruppvaktningar också. Har svårt att föreställa mej en massa stora svulstiga buketter tillsammans med det färgstarka täcket.
Det går framåt i vår värld - men det behövs puffar ibland. Också begravningsbyråerna kunde behöva en puff.







1 kommentar:

  1. Det går väl att återanvända kista: i Sverige KROSSAR dom ju kistorna med stora Grävskopor såfort dom lagt-ner-kistan: Man kunde väl föra-ut liket i kista och stjälpa LIKET i graven?

    SvaraRadera