lördag 26 mars 2016

Onecoin

Visst minns vi kedjebreven. "Skicka bifogade brev till fem vänner och skicka ett vykort till den som finns överst på listan. Och du kommer att få massor med vykort efter ett tag". I brevet talades det om faran med att bryta kedjan. Om hur människor i Amerika som brutit kedjan hade drabbats av ond bråd död eller åtminstone bölder.
Och vi förstod. Både att det kunde komma några vykort och att man gott kunde bryta kedjan.
När vykorten byttes ut mot pengar och kedjebrevsgrejen började kallas pyramidspel blev det hela olagligt. Men vi förstod fortfarande.Och vi förstod pyramidspelen som kom efter. De där produktsäljspelen.
Men nu Onecoin. Och nu får jag byta ut vi mot jag, för det kanske är så att alla andra förstår. Jag förstår inte Onecoin. Jag förstår att människor betalar pengar och värvar nya människor som betalar pengar och att nån sitter i pyramidens topp (för det måste ju vara ett pyramidspel det här också) och håvar in stora pengar. Och att en massa olyckliga människor har satsa pengar som de inte får tillbaka. Och att de skäms för att de varit så blåögda.
Men vad är det man säljer? Vad är en digital kryptovaluta? Berätta för mej ända tills jag förstår.



8 kommentarer:

  1. Man säljer illussionen om en ny valuta som förmodligen aldrig kommer att existera. Man köper tekniskt sett utbildningspaket för X antal euro. Dessa pengar omvandlas till poäng som ägarna till onecoin lovat att ska omvandlas till valuta den dag som den eventuellt skapas. De som investerar i detta hoppas att det ska gå som med Bitcoin, d.v.s. innan lanseringen kunde man köpa en Bitcoin för 2€ och idag kan man sälja en Bitcoin för 300€. Tyvärr är det bara namnen som är lika, och alla som investerat i Onecoin kommer sannolikt att bli blåsta.

    SvaraRadera
  2. Kryptovaluta i sig är en helt legitim form av (virtuell) valuta som tillverkas genom att dator/datorer försöker lösa en algoritm, och där lyckade försök resulterar i en viss mängd valutaenheter. Vem som helst kan i princip vara med och skapa ny mängd valuta, men i praktiken behöver du ha kraftfull dator för att ha någon chans. Somliga brukar använda liknelsen att det är som att din dator försöker gissa rätt på lotto, om den lyckas gissa rätt rad så belönas du med en viss mängd valuta. En bättre dator hinner gissa flera gånger och därför mera användbar. Det är en förenklad bild, men som fungerar på ett ytligt plan för att beskriva hur valutan skapas. Mängden valuta som kan tillverkas är på förhand fastbestämt. För Bitcoin, som är den mest populära kryptovaluta, så är antalet 21 miljoner. (DEL 1/6)

    SvaraRadera
  3. Men det är nödvändigtvis inte tillverkningen av kryptovaluta som är viktigt att veta för en person som är obekant med det från tidigare. Det är kanske främst frågan om varför man skulle vilja äga kryptovaluta.. vad är det för nytta med det? Här vill jag passa på att påpeka att enligt min mening så oneoin INTE en kryptovaluta. Det de bedriver är som du också konstaterar i ditt inlägg ett pyramidspel.

    Men vad är en legitim kryptovaluta, och varför är den intressant? Jo, det som skiljer kryptovaluta och traditionell valuta (som t.ex. euro, kronor eller dollar) är främst en sak, och det är att den är decentraliserad. Vilket innebär att det inte finns någon person eller organisation bakom som styr tillverkningen och övervakningen av pengar. Det här låter kanske som en opålitlig grej, och varför i all sin dar sku man lita på något som inte är kontrollerat? Men det ÄR kontrollerat, det är bara kontrollerat på ett decentraliserat sätt! (DEL 2/6)

    SvaraRadera
  4. Det här innebär att alla personer eller rättare sagt datorer, utgör en del av ett nätverk som tillsammans övervakar så att transaktionerna och bokföringen sker rätt till. Tekniskt sätt kallar man det här för ett P2P-nätverk. För att se till att ingen försöker luras och ge felaktig information, så använd en metod som kallas för proof-of-work, som med hjälp av en algoritm ser till att endast korrekt information kan matas in. Själva bokföringen av transaktioner sker i ett block som kallas för block chain, eller på svenska blockkedja. (DEL 3/6)

    SvaraRadera
  5. Det här blir lätt tekniskt och svårbegripligt, men fördelen med det här är att transaktionskostnaderna blir väldigt små, eftersom det inte finns någon mellanhand som tar en andel av transaktion. Det finns även andra fördelar och användningsmöjligheterna med det är mycket kring den här teknologin som fortfarande är outforskat. Bl.a. kan det även användas för att lagra information.

    För att återkomma till Onecoin och orsaker till varför det är ett pyramidspel, så finns det några saker som bör få en att fundera till. Det första är löften om skyhöga vinster. Något som är klassiskt för ett pyramidspel. Företaget har dessutom ingen transparens när det kommer till deras verksamhet eller vad det är de egentligen sysslar med. Och förstås den hierarkiska strukturen som företaget använder för att marknadsföra sig, Jag ska värva fem, som i sin tur värvar fem, osv.. (DEL 4/6)

    SvaraRadera
  6. Dessutom är valutan i princip värdelös (De påstår ju naturligtvis annorlunda). Onecoin stoltserar med att deras valuta har stigit i värd från några cent till dagens pris 5,64€, dvs mångfördubblats.Men det är inte så svårt att skapa en prisökning då det är de själva som bestämmer priset. Priset bestäms alltså inte av utbud och efterfråga. Det är i stil det samma som att du säger att en sten som du hittat i skogen är värd 1€ för att nästa dag bestämma att den är värd 20€. Priset på stenen har alltså ökat med 20x, Wau! Får jag vara med i din stensökarbusiness?? De flesta förstår säkert att stenen inte egentligen har stigit i värde, för dig kanske..men inte för någon annan. Vilket egentligen borde vara mätaren för vad något är värt (objektivt sätt).
    (DEL 5/6)

    SvaraRadera
  7. Dessutom har företaget stora visioner om att bygga världens största betalningsmetod och hundratals handelsplatser osv. Det är ju förstås lite snopet att det för tillfället bara har en handelsplatform (onemarketplace.eu, en sida som inte ens accepterar onecoins som betalningsmetod!

    Hoppas det här underlättar för att skapa en förståelse för vad kryptovaluta är. Jag tycker det är synd att bedragare såsom onecoin skadar ryktet för en teknologi som kan användas för något bra. Värt att komma ihåg är också att kryptovalutor fortfarande är en väldigt ny innovation, och det är ingen som riktigt vet vilken roll de spelar i framtiden.

    Tomas Storås

    (DEL 6/6)

    SvaraRadera