söndag 6 december 2015

Finlandia. Finland.

Lyssnade just helt traditionsenligt på Finlandia. I storstereon. Från cd. Hela stycket och inte enbart hymnen. Satt och mediterade i mitt trygga vardagsrum. Såg en tjock tallstam utanför fönstret. Och de blåvita flaggorna i kvarteret skymtade fram. Fick tom en vision av morgonljusningen - en strimma på himlen.
Tankarna gick till tider som jag inte har upplevt. Som jag hör om via mina föräldrar. Hört mamma berätta om krigssjukhuset och bomberna över Jakobstad. Om hur morbror stupade. Om hur fattigt det var. Om de evakuerade. Väldigt få berättelser från fronten har jag hört. Man talade inte om det. Det var för hemskt.
Och säkert har jag i min barndom känt av fattigfinland efter kriget - jag är ju född -52. Men det var inget man tänkte på.
Välfärden har ökat i vårt land och vi har det fortfarande tryggt. Vad man än säjer.
Men tryggheten har fått sina sprickor. Det händer kusliga saker väldigt nära oss. De kan hända hos oss också. Det krig som pågår idag är inget som märks - förrän det märks. En farlig underjordisk verksamhet. Som kan slå till var som helst. Och som i vissa länder slår till mest hela tiden.
Och det invanda har för många fått sej en törn. Det är så många nya människor här. De ser så annorlunda ut och talar så att man inte förstår. De beter sej så annorlunda.
Jag upplever att mitt liv är oförändrat trots det som händer omkring mej. Jag kan leva mitt vanliga liv och jag känner mej trygg i mitt land.
Men jag får inte slå mej till ro. Jag måste ut ur mitt vardagsrum med den finländska utsikten - ut ur min bekvämlighetszon. Jag måste på något sätt hjälpa till att få dem som kommit till vårt land att hitta sin plats i det finländska samhället. Om den processen misslyckas kan det gå riktigt illa. Om den lyckas - och till det behövs vi alla - kommer det att bli riktigt bra. Vårt fina demokratiska land kommer att fortsätta att vara en trygg plats för folket och vi får fortsätta att lyssna på Finlandia och känna att det brusar i bröstet av allt vi är stolta över och glada för. Grattis Finland på självständighetsdagen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar