onsdag 16 december 2015

Bakfilosofier

Att baka handlar mycket om logistik. Har just logisticerat mej genom två satser deg till pepparnötter - min mammas julsmåbröd. Två satser för att jag bara tycker så mycket om dem. Under bakningen finns det inte tid för så mycket annat. Degen ska rullas till småbollar, ugnen ska vaktas och slutligen ska de svalnade småbröden försiktigt fås ner i julsmåbrödsburkarna. Och det där ska gå i jämn takt så ugnen inte är tom och småbröden inte bränns.
Litet hinner man i alla fall göra. Smaka och filosofera. Smaka på degen - det blev väl inte för mycket ingefära i deg nr 2? Smaka dem som blev litet brända och inte platsar i burkarna - tycks ha litet ojämn ugn. Smaka på dem som av nån anledning blev fula. Och ibland smaka bara för att det känns så frestande.
Tankarna gick till svunna tiders jular i jämförelse med dagens. Mitt julbak - utan att blinka använde jag smör, vitt mjöl och socker. Lyxvara förr i tiden. Lyxvara som man kanske unnade sej bara till julen. Tillsammans med en massa annat man unnade sej bara till julen. Se på Emil i Lönneberga så vet ni vad jag talar om. Men också min egen mor hade hela livet julen som den helg när det bullades upp på ett helt annat sätt än under resten av året. Det satt förstås i från barndomen - småbrukarfamilj med många barn. Det fanns nog inte  svängrum att välja lyxmat till vardags där. Men till julen - då ställdes det till. Grisen slaktades. Det bakades vetebröd. Minns att mamma berättade att björkaskan till lutning av julfisken hämtades från skolans kakelugn - hemma eldade man inte med så fin ved. Men jul ställde man till och det blev nog något som följde henne hela livet. Trots att tiderna var bra och vi hade råd att välja vad vi åt också till vardags och andra tider av året.
Jag misstänker att den som inte har varit med om fattigtider inte ser så stor skillnad mellan jul och andra helger. Vi äter vår innerfilé och bakar vårt vetebröd när vi vill. Men förstås - speciell julmat har vi fortfarande - tack och lov.
Och det hade jag idag också - pepparnötter. Var så mätt att den goda äggsåsen med potatis nästan var onödig.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar