fredag 13 november 2015

Könsstympning

Det är sällan jag riktigt äcklas av något jag hör och ser. Det gjorde jag idag då jag såg ett inslag i Fråga doktorn (från den 2/11). Inte något nytt egentligen men det kom så upp i strålkastarljuset. Det handlade om kvinnlig omskärelse.
Omskärelse förekommer i en del av de afrikanska länderna och är en kulturell tradition som inte har med någon religion att göra. Det råkar bara vara så att de flesta i de länderna är muslimer. Man uppskattar att det i världen finns över 130 miljoner kvinnor som på något sätt är stympade. De mest grava stympningarna går ut på att både klitoris och de yttre blygdläpparna är bortskurna samt att kvinnan är hopsydd med bara en miniöppning för urin och mensblod. Man undrar hur samlag och barnafödande känns. Den kvinna som berättade hade tillsammans med sina systrar och nån grannflicka blivit "opererad" med ett och samma rakblad. Grannflickan dog. 10% av dem som stympas lär gå samma öde till mötes.
Grundmotivet till stympningen vet jag inte riktigt - typ kvinnans kön är fult, makt. Men i praktiken blir man kvinna först när man är stympad - lättare att "bli gift" och också att få jobb.
Problemen för kvinnorna är många. Infektioner, problem vid barnafödande är bara ett par sådana.
Problemen kom till oss i västvärlden i samband med invandringen. Hur ska vården förstå sej på de här kvinnorna som inte har vana att tala om sin kropp och som inte alla gånger ens kan sin kropp. Inte ens vet hur de har sett ut från början - ingreppen görs ju oftast på barn. I Sverige finns Amelkliniken som har specialiserat sej på könsstympning. Personalen kan och vet. På det språk som behövs. Och det man gör där är att underlätta, förklara, förstå och också rent konkret - försöka återställa. Och -förmodligen det viktigaste - att upplysa kvinnorna och få dem att förstå att de inte ska utsätta sina egna döttrar för samma grymma kränkande behandling som de själva varit med om. Det är ju nämligen ingen självklarhet - det kulturella väger tungt. Och ingen självklarhet trots att könsstympning i lag är förbjuden i Sverige - vilket betonades måna gånger och med emfas. En resa till det gamla hemlandet och stympningen kan vara ett faktum.
Läste på om lagstiftningen i Finland och fick följande "Finland har ingen specifik lag som förbjuder kvinnlig omskärelse. Alla former av kvinnlig omskärelse är dock enligt finländsk lag en straffbar handling." Vilket betyder?
Men usch och tvi! Det måste bli ett slut!


1 kommentar:

  1. Jag skrev igår ett informativt blogginlägg om just det här ämnet. :) Angående finska lagen så innebär det att det räknas till misshandel, och grov misshandel ifall offret lider av smärta m.m..

    SvaraRadera