fredag 2 oktober 2015

Studia generalia

Har alltid tyckt om begreppet. Expertföreläsningar, öppna för alla. Igår bevistade jag en sån på Vasa centralsjukhus. Den första i en serie på tre. Om hjärnan. I den fina nya Y-delen av sjukhuset. En fantastiskt stilig miljö. Ett stort auditorium fullt med folk. Videoföreläsning från Åbo. Och där vill jag mena att det brast. Vi fick aldrig se de duktiga föreläsarna, vi såg bara två små bilder av folk i olika auditorier och det bildspel som var grund för föreläsningarna. Jag vill mena att tekniken borde ha kunnat utnyttjas på ett bättre sätt. Att vi åtminstone under frågestunderna skulle ha fått se annat än slutbilden på ett bildspel. Gav kommentar - hoppas de har bättrat sej till nästa gång.
Och vad lärde jag mej då (borde ha fått bildspelet digitalt för att kunna kolla upp viktiga saker).
Fick lära mej att behandling av hjärnans sjukdomar kostar mest av allt - mer än tex cancer. Fick lära mej att typiskt för Alzheimer är att händelseminnet förstörs. Fick lära mej att effektiviteten när det gäller att lära sej nytt blir sämre med åren - men att man absolut kan lära sej nytt. 60-75% av hjärnans sjukdomar handlar om Alzheimer. Det kan vara bra att kolla Aivoliittos hemsida för att lära sej vilka symptomen på hjärnblödning och hjärninfarkt är. Ring 112 - minuterna är dyrbara. Ganska kusligt vilken skillnad i möjligheten att bli återställd beroende på hur snabbt man kommit under vård. Håll koll på blodtryck och flimmer! Känn din puls! Hjärnans celler förnyas i princip inte men vi har en kognitiv reserv att ta av. Och en positiv grundton trots att det var allvarliga saker. Vi kan göra saker för att hålla vår hjärna i skick - tex använda hjärnan, se till att ha ett socialt nätverk (rannikkoruattalaaset blev speciellt nämnda), äta rätt, motionera, sova, vara måttlig när det gäller alkohol. Det sista föredraget handlade om Nauttivat aivot och där var det musik som gällde. I behandling av skador i hjärnan. Och den undersökning det talades om visade att tango var speciellt effektivt. Och det räcker med att lyssna.
Det här var en kort sammanfattning som inte på något sätt ger rättvisa åt föreläsningen. Och säkert kan jag ha uppfattat något fel också. Men givande var det.
För övrigt anser jag att alla institituioner - åtminstone de som åtnjuter samhällsstöd - borde vara skyldiga att ordna studia generalia och upplysa folket om vad de håller på med. Sjukhus, utbildningsenheter, industrin. Förekommer ju nog i någon mån men mera vill vi ha.
Och Eino Grön och Satumaa spelar i bakgrunden. Det funkar nog också på en hjärna som inte har något diagnosticerat fel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar