torsdag 1 oktober 2015

Klyftan

Det talas om två stora problem i vårt land just nu - regeringens sparpaket, dvs ekonomin och den stora flyktingströmmen. Jag börjar tro att vi har ett tredje minst lika stort problem - klyftan mellan människor i vårt land. Klyftan som bildas av att vi har olika åsikter om flyktingar och om ett mångkulturellt samhälle. Jag har inte trott att den klyftan skulle kunna vara så stor. Eller så är det en minoritet som skriker så väldigt och pressen som ser ett scoop.
Behöver inte upprepa det som har hänt runt om i landet - saker som har dragit vårt land i smutsen också utomlands. Tänker tala om "mindre" och närmare saker.
Saker som eventuellt har haft en grogrund men hållits nere eftersom det inte har funnits nåt hot. Nu finns hotet här. Vi har massor med flyktingar i Österbotten, i Vasa. Kanske borde i grannlägenheten, kanske träffar vi dem i butiken. Och då bildar vi läger.
Själv kan jag ju inte förstå att man inte skulle ta emot människor i nöd och har sällat mej till dem som vill hjälpa. Och den viljan är enorm - en stark kraft som säkert förenar.
Men lika stark tycks kraften vara i det andra lägret - de som av olika orsaker motsätter sej att vi tar emot flyktingar. Jag läser om vänner som gallrar bland sina Fb-friends. En som tog bort sin egen mor från vänlistan. För att de hade olika åsikt i flyktingfrågan.  Jag hör om folk som säjer att man vågar ju inte se dem (flyktingkarlarna) i ögonen . De kan ju tro nåt. Och riktigt mörkrädd blev jag igår när jag läste inlägg i en av Puskaradiorupperna på Fb. Att såna uttalanden kan komma från vanliga Vasabor!
Att människor är rädda för människor! Hur kan det bli så? Jag har umgåtts så mycket med folk på den accepterande sidan att jag har svårt att förstå att det finns åsikter som är diametralt olika. Och själv har jag alltid upplevt att vi ska hjälpa där vi kan. Oberoende av ras, religion och kön.
Men det är klart - nog reagerar jag också nånstans i mej då jag läser att flyktingar knorrar över maten de får. Vad är nu det? Läste sedan att det förmodligen handlar om att de fått mat som den inte klarar av - typ mat innehållande laktos som de blir sjuka av eller annat som är helt främmande för dem. Var det nu medias försök tillett scoop igen. Men för all del - klart att det finns knärrbyttor bland flyktingar också.
Jag hoppas att vi finländare på något sätt ska få klyftan mellan oss att minska. Att hjälpivrarna och motarna ska inse att det hela handlar om människor som vi själva. Att de inte a priori är farliga. Att människan inte ska behöva vara rädd för människan. Och det ska vi klara av - stolta över att vi är finländare som ta emot människor som ska bli nyfinländare. Ingen vill skapa nåt minisyrien eller mini-irak.
Jag börjar förstå Sverigeboende väninnans oro över att Sverige trampar sej själv på tårna i sin iver att vara ickerasistiskt. Att inte kränka nån. Ett exempel  var en flicka som fick kvarsittning i skolan för att hon hade ett telefonhölje med den svenska flaggan. Eller var det nu bara ett scoop igen. (Anm. Det var inget scoop eller nåt annat på riktigt heller utan ett skämt. Tack för den upplysningen A)
Is i hatten. Refugee welcome. Välkommen att bli finländare bland oss andra finländare.
1 kommentar:

  1. Flickan med telefonhöljet var inget scoop, bara satir avsedd att roa, inte vilseleda. Det var Storkens Nyheter som hade hittat på det hela. Nere på deras sidor står: Allt på denna sida är satir.

    SvaraRadera