onsdag 16 september 2015

Hjältar

De verkliga hjältarna verkar ofta i det tysta. Och inte får de i allmänhet nåt pris för sina dåd heller.
Jag har på känn att jag träffade en hjälte igår. I samband med sorteringen av insamlat material. Material som genast  behövs åt de nyanlända. Den som först kom - från centralen - han var troligen en hjälte. De arbetstider han haft nu just var inte av denna världen. Och inte lär de bli det framöver heller. Antar också att det på polisinrättningen finns hjältar. Och bland de frivilliga som försöker hjälpa de stora mängder flyktingar som nu kommer till Vasa - tydligen både norrifrån och söderifrån. Det är ju sådan aktivitet nu att ingen har kunnat föreställa sej det. Det fantastiska är ju att det tycks finnas hjälpvilja. Undantag finns förstås. Har ännu inte kommit över det jag läste i Pohjalainen på webben - en fullmäktig från Kauhava anser att skolbarnen ska ha rätt till eskort när de måste gå förbi flyktingförläggningen på väg hem från skolan. Hallå - det är människor vi talar om! Människor som kanske har barn i samma ålder som de små Kauhavaborna. Hemma i sitt oroliga land.
Helt klart är att vi ska vara beredda på kulturkrockar och andra missförstånd när de eventuella nyfinländarna ska integreras i vårt samhälle - men att börja med att betrakta dem som våldtäktsmän och busar - det är ju för häftigt. Hoppas hjältarna orkar mota dumhet också.
Och vi som inte är hjältar - vi får vår chans att bidra med en viktig sak - pengar - under hungerdagsinsamlingen torsdag, fredag och lördag denna vecka. Och ingen behöver fundera vart pengarna går - Röda korsets katastroffond är adressen.
När man med hjältar och flyktingar i den ena vågskålen och de turbulenta turerna kring Finlands ekonomi i den andra funderar man nog litet. Att det inte ska gå att enas utan att en arbetsnedläggelse ska vara ett alternativ! Blir intressant att höra vad Sipliä säger idag och hur det tas emot.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar