söndag 16 augusti 2015

Utjämning

Jag har tidigare sagt att jag har ett blogginlägg att skriva den dag jag är beredd att få kring öronen riktigt rejält. Jag är inte beredd ännu men ska litet nosa på temat. Och det med anledning av en insändare av Håkan P-H Rönnqvist i dagens Vbl. Han skriver med anledning av samhällsfördraget och ser på inbesparingarna från pensionshåll. Han säjer "...äntligen få till stånd ett tak på pensionerna, förslagsvis vid 3500 euro per månad. Då skulle pensionsfonderna bra räcka till. Också ge möjlighet att höja de lägsta pensionerna till nordisk miniminivå, 1000 euro per månad, vilket i sin tur skulle höja konsumtionen kraftigt och minska på bidragsutbetalningarna med sin stora kontrollbyråkrati".
Tar inte ställning till summorna men principen. Inte så enorma skillnader mellan den största och en minsta pensionen som vi har idag. För att spara ja , men också i princip.
Och nu bränns det. Vi pensionärer borde klara oss med ganska lika inkomster per månad - vi är inte mera människor som behöver visa upp någon fasad i tjänsten - vi är enbart människor nu. Som ska leva ett drägligt liv med mat på bordet, kläder på kroppen. tak över huvudet och rätt till vård och omsorg när vi behöver det. Ska vi då ha så väldigt olika stora inkomster? Varför ska en del av oss få leva i lyx medan andra är tvungna att vända på slantarna. Ingen av oss jobbar ju mer för pengarna.
Antar att tak och minimipension tidigare har varit på tapeten - jag har bara inte tagit till mej en sådan diskussion. Den känns närmare nu. Vad tycker du?

2 kommentarer:

  1. Enligt min mening borde vi absolut ha både tak och minimum på pensionerna. Och summorna borde vara rimliga i båda fall. Men eftersom vi har en borgerlik regering just nu är det osannolikt att vi skall få ett tak (inte kan man försämra kamraternas stöd) eller ett minimum, enligt nuvarande regeringen skall ju dom så får lite få ännu mindre.

    H. Täysin arkista

    SvaraRadera
  2. Ja man talar om jämlikhet i samhället. Men va är det för jämställdhet om vissa skall vända på varje slant och vissa kan vräka sig i lyx. Vi är ju alla männsiskor och lika värda. Vem kan komma och påstå att t.ex vårdarens arbete är mindre värt än ingenjörens. Vårdarna sköter levande mänskor med alla olika behov. Tar svåra beslut under varje arbetsskifte, beslut som kan vara helt livsavgörande för den andra. Har trots detta en dålig lön och jobbar man inte skift så blir pensionen urusel också.

    SvaraRadera