onsdag 18 mars 2015

Församlingen kan - del 1 -musik

I församlingsrådet godkände vi förra veckan verksamhetsberättelsen för år 2014.
Jag var imponerad när jag läste den. Vilken mängd aktiviteter! Och dessutom var berättelsen så informativt skriven. Konstaterades att den är värd att läsa. jag vet hur det brukar vara med dylika dokument så därför tänkte jag i några blogginlägg lyfta fram olika delar av församlingsverksamheten -klippta direkt ur berättelsen. Kanske jag tom får kommentarer - positiva sådana och också konstruktiva sådana i akt och mening att verksamheten ska bli ännu bättre. Det är ju medlemmarna som gör församlingen och vi förtroendevalda kan påverka utifrån vad vi får höra och läsa.
Jag börjar med det som står mej själv nära -musiken.

" 5. Kyrkomusik
 Mål
Målet för musikarbetet är en musikaliskt omväxlande gudstjänst och en genuin musikupplevelse som hjälper både barn och vuxna att leva ut sin tro. Musikarbetets uppgift är att tydliggöra musikens betydelse i kyrka och församlingsliv. Församlingsmedlemmarna kan uttrycka sin tro och förkunna evangeliet genom musiken och sålunda uppleva gemenskap i församlingen. Målet är att upprätthålla församlingens musiktraditioner. Förverkligande och utvärdering Målen har förverkligats bra under året. Körarbetet, konsertverksamheten, förrättningsmusiken och gudstjänstmusiken har fungerat bra. Vårterminen präglades av förberedelserna inför sång- och musiktävlingen Kom och sjung som gick av stapeln under Finska missionssällskapets missionsfest som ordnades i Vasa i juni. Kantor Dan Andersson var en av de bärande krafterna i arrangemanget. Tävlingen riktade sig till barn, ungdomar och studerande och första pris i tävlingen var att få göra en demoinspelning i en musikstudio. En första gallring hölls i maj och under missionsfestens första dag hölls finalen. Första priset vanns av Vasa kristna skola. Tävlingen lockade tyvärr endast ett fåtal sång- och musikgrupper. I efterhand kan konstateras att marknadsföringen inte gett önskat resultat.

5.1 Kör- och orkesterverksamhet

Mål
Målet är att församlingens tre körer Trefaldighetskyrkans kör, Brändö kyrkokör och Sundomkören övar en gång i veckan och medverkar i gudstjänster och psalmaftnar, ökenmässor, adventsgudstjänster, De vackraste julsångerna (DVJ), julbön och under stilla veckan samt ger egna konserter. Ungdomsorkestern övar en gång i veckan och uppträder vid Stilla musik i Allhelgonatid i Uppståndelsekapellet, gudstjänster och Kring krubban på julafton i Trefaldighetskyrkan samt vid olika musiktillfällen. Sundom skolkör och Sångklubben övar en gång i veckan med elever från årskurs 1–3. Förverkligande Trefaldighetskyrkans kör, Sundomkören och Brändö kyrkokör som övar en gång i veckan, har haft mycket samarbete under det gångna året. Nämnas kan Vårkonserten och Adventskonserten i Trefaldighetskyrkan. På Adventskonserten framfördes Dan Anderssons ”Hosianna” tillsammans med Ungdomsorkestern och elgitarr. Under missionsfesten i juni medverkade kyrkokörerna tillsammans med körer från Korsholms och Storkyro prosterier i en gemensam tvåspråkig konsert i Trefaldighetskyrkan. Där framfördes bland annat missionsfestens temasång ”Du som törstar” som komponerats av Dan Andersson. Trefaldighetskyrkans kör har ansvarat för musiken i ökenmässorna som firats under året. Sundom kyrkokör medverkade i en musikal om John Newton som förverkligades i samarbete med Sundom missionskyrka, Sundom lärcenter och skådespelare. Sångklubben som fungerar i samarbete med Vasa övningsskola, har övat en gång i veckan och uppträtt två gånger. Sundom skolkör som fungerar i samarbete med Sundom skola, har övat 25 gånger och haft sju framträdanden. Tillsammans framförde Sundom skolkör och Sångklubben en änglamusikal i Sundom kyrka hösten 2014. Kyrkan var fullsatt. Luciakören eller medarbetarkören har haft sju övningar och uppträtt vid Luciamorgonen och kaplan Gunnar Särs avskedfest. Juniororkestern som riktar sig till barn i lågstadieåldern inledde sin verksamhet på hösten. Fem barn har deltagit och orkestern har uppträtt en gång. Ungdomsorkestern har övat en gång i veckan och uppträtt vid Stilla musik i Allhelgonatid i Uppståndelsekapellet, gudstjänster och Kring krubban på julafton i Trefaldighetskyrkan samt vid vårkonserten tillsammans med församlingens körer. Dessutom har orkestern samarbetat med Kuula institutets elever och lärare.

Utvärdering och utvecklingsbehov Sångklubbens verksamhet har lyckats bra. Barnen har varit motiverade. Nya körmedlemmar har tillkommit i alla körer. Överlag visar körverksamheten en uppåtgående trend. Kyrkans körverksamhet intresserar allt fler församlingsbor. Vuxenkörernas och Ungdomsorkesterns anslag borde höjas. Behovet av noter är stort och det borde beaktas i budgeteringen. Anställandet av musiker till församlingens olika tillfällen medför merkostnader. Belysningen i Sundom kyrkas kor och läktare borde förbättras. Det samma gäller Brändö kyrka. Det handlar om att kunna framföra musik, läsa noter och röra sig i kyrkliga utrymmen på ett tryggt sätt. – Monica Heikius, Mikael Heikius, Dan Andersson

5.2 Musikskola och knattemusik
Mål
Målet för musikskolan är att erbjuda instrumentundervisning för barn och ungdomar. Knattemusiken erbjuder en sång- och musikstund för barn under skolåldern tillsammans med vuxen. Förverkligande Musikskolan och knattemusiken kunde genomföra sin verksamhet enligt planerna. Elevunderlaget har varit rätt stabilt och undervisningen har fungerat bra. Eleverna i musikskolan har beretts möjlighet att uppträda vid musikskolans matiné, vårfest och julfest.
Utvärdering och utvecklingsbehov Fortsättningsvis hålls undervisningen i utrymmen som delas med annan verksamhet vilket kan leda till utrymmesbrist. Det största orosmomentet är att avgifterna för musikskolan har blivit alltför höga i förhållande till lektionstiderna. Det borde hittas ett sätt att subventionera undervisningen ytterligare.

5.3 Konsertverksamhet
Mål
 Församlingen vill genom musiklivet erbjuda konserter av olika slag för att ge församlingsmedlemmar möjlighet att ta del av den andliga musikskatten. Konserter ges av församlingens kantorer, körer och orkester. Inbjudna soloartister, körer och orkestrar breddar utbudet ytterligare. Förverkligande Rossinis Petite Messe Solennelle framfördes i april i Trefaldighetskyrkan av Wasa Sinfonietta och Navichorus-kören från Esbo med Ville Mankkinen som dirigent och Monica Heikius, Elja Puukko, Vuokko Saariaho och Mika Nisula som solister. Elever från Kuula-institutet ingick i orkestern. Under missionsfesten i juni samlades körer från svenska och finska prosterierna för att sjunga gemensamt i Trefaldighetskyrkan. Aftonmusiken med totalt nio konserter under sommaren har varit mångsidig. Serien innehöll både musik på cello, kantele, sång, piano och orgel samt körbesök av Gospelensemble Cumina och  Loruvani Choir från Tanzania. Församlingens egna kantorer samt andra artister uppträdde, nämnas kan bland andra Petra Aminoff på traverso och Anna-Mari Pölhö på cembalo. Konstens natt har utvecklats till en kväll rik på musik i Trefaldighetskyrkan. Peter Achrén, sång och Tuuli Takkala, piano, Frank Iskasson och Tommy Calenius med band medverkade. Samarbetspartners Det är fint att kunna bjuda på bra musik åt församlingsborna. Musikverksamheten samarbetar över gränserna med flera olika partners i form av körer, församlingar, skolor, föreningar med flera. Musikverksamheten är kontaktskapande. Samarbetspartners under året har varit: Wasa Sinfonietta med dirigent Ville Mankkinen, kören Navichorus med dirigent Elja Puukko, Korsholms prosteris kyrkokörer, Vaasan suomalainen seurakuntas körer, körer från Storkyro prosteri, Solf Blåsorkester med dirigent Jussi Lepistö, Flottans blåsorkester, Sundom missionskyrka, Brages Lucia, Singsbykören och Wasa Bygdekör med dirigent Jenny Mendelin, Sångargillets Seniorkör med dirigent Stig-Gustav Forsbacka, Röster med dirigent Maria Timoshenko, Sundom skola, Vasa Övningsskola och Vasa övningsskolas eftermiddagsverksamhet.
Utvärdering och utvecklingsbehov Aftonmusiken skulle behöva mera budgetmedel för marknadsföring på webben och till exempel den digitala anslagstavlan på torget. Det är svårt att nå en ung publik via dagstidningar. Puffar i radio Vasa hjälper upp situationen."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar