tisdag 27 januari 2015

Bårtäcket

Jag blev snuvad på ett ärende jag hade tänkt ta upp i församlingsrådet. Och det på grund av att det jag hade tänkt önska redan fanns.
Det handlar om begravningar. Där jag kan tycka att det är både ekonomiskt och ekologiskt oförsvarbart att vi använder påkostade kistor. Och jag har tidigare redan bloggat om att en församling kunde ha ett "kistskal" som skulle kunna lånas/hyras under förrättningen. Alternativt ett kläde att lägga över kistan - bårtäcke verkar det heta.
I diskussion med pastorskansliet framkom att vi redan har dylika bårtäcken i församlingen. Betyder att mitt ärende - kistskal och bårtäcke får läggas åt sidan.
Att vi sedan borde får ut information om de existerande bårtäckena är en annan sak. Jag hade ingen aning och jag tror att många andra säjer detsamma.
Att använda bårtäcke på en enkel kista (faner eller papp (?)) är för mej symboliskt så fint - inför döden är vi alla lika. Och ekonomiskt lika - ingen kistjämförelse där. Och speciellt vid kremering - varför en påkostad kista som ska brännas upp. Tom vid kistbegravningar ser jag en vacker symbolik med täcket som tas bort vid graven - vi "kläs av" innan vi läggs i jorden.
Men som sagt - sprid information om möjligheten att använda en enkel kista under ett vackert bårtäcke. Som redan finns i Vasa svenska församling. Jag är inte säker på att begravningsbyrån tänker på det.


Vasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar