onsdag 31 december 2014

Gammalt år blir nytt

Om jag blir milt stämd inför julen så blir jag högtidligt stämd inför nyåret. Det är dags för ett slags bokslut och en nystart (som ju också julen är på sitt sätt). Konkret minns jag min mor som satt och räknade kredit och debet för hand på nyårsaftonen. Konkret från den egna privata bokföringen. Vet inte vilka slutsatser hon drog av resultatet men det var viktigt för henne.
Själv gör jag bara ett mentalt bokslut och måste nog erkänna att det är en speciell övergång från den 31 december till den 1januari. För mej är det nog ett avslut och något nytt. Det är ju en klyscha att säja att man sak ta vara på dagen, Carpe Diem, YOLO eller vad vi nu väljer att använda men det blir ingen klyscha när man har upplevt allvarlig sjukdom i sin närhet. Sjukdom som gör att allt annat förvinner och allt fokuseras på en enda sak. Då blir det helt klart hur viktigt det är att ta vara på dagen. Inte bara låta den rinna iväg. Att hitta pärlan i varje dag. Man vet inte hur många dagar och pärlor man har. Jag minns att jag under skoltiden hittade på ett eget rättesnöre  - Du lever idag - så gör det då!
När man har gjort bokslut blir det dags att se framåt. Man är nyfiken på vad det nya året kommer att föra med sej. Och speciellt intressant blir det att se hur det kommer att vara att bli pensionär. Känner glädjefjärilar i magen nr jag tänker på det trots att jag älskar mitt jobb. Men allt har sin tid och nu är det tid för annat.
Avslutar nyårsinlägget med klassikern Ring, klocka, ring. Och Abba-klassikern Happy New Year. Båda representerar för mej det som årsskiftet innebär - något nytt, något fräscht men också en blick tillbaka på det som varit.


Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
Mot rymdens norrskenssky och markens snö;
Det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!
Ring in det nya och ring ut det gamla
I årets första, skälvande minut!
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
Och ring in till sanningen till oss, som famla!
Ring våra tankar ut ur sorgens häkten,
Och ring hugsvalelse till sargad barm
Ring hatet ut emellan rik och arm
Och ring försoning in till jordens släkten
Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
Och ring den frusna tiden åter varm
Ring ut till tystnad diktens gatularm,
Men ring till sångarhjärtan skaparglöden
Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
Förtalets lömskhet, avundens försåt
Ring in det rätta på triumfens stråt,
Och ring till seger mänsklighetens fanor
Ring, klocka, ring... och seklets krankhet vike;
Det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
Ring in den tusenåra fredens rike!



Bild: Inge Löök

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar