lördag 28 september 2013

Engelskkunniga

Kom att tänka på vad vi är engelskkunniga idag. Vi har haft gäster i skolan. Från Schweiz. Och de studerande som läser tyska har förstått fått träna sin tyska under dagarna. Och vi andra har fungerat på engelska. Och not bad at all. Igår i veckosamlingen steg studerande från vår skola upp och använde engelska - gästerna använde engelska - och lärarna använde engelska. vilken rikedom att kunna kommunicera utan att lära sej all världens språk. Och vad de unga kan bra! Jag tror inte att jag lika frimodigt skulle ha talat engelska i gymnasieåldern. Minns hur jag som ung tonåring skämdes när min far fördomsfritt talade sin ibland heimlaga engelska med våra släktingar från Amerika. Han sa ju fel! Nå jag då - som inte vågade säja nåt!! Minns också en händelse - nu vet jag inte vad det var för språk - när jag tog en turist i armen och ledde den fram till en postlåda - kunde inte förklara i ord.
Och sen det fantastiska att ungdomar får träffa ungdomar från andra delar av världen.När jag läste tyska i skolan minns jag att vi fick "köpa" brevvänner. Jag hade en som hette Mechthild.
Nästa vecka är det dags igen för att gäng utländska gäster. Spanska sådana från Lleida. Jag ska själv få berätta för dem om det finländska skolsystemet. Inte på katalanska som väl är deras modersmål utan på engelska. Tadaa!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar