onsdag 26 december 2012

Lavare necesse est

Rubriken är en egenhändigt skapad travesti på Navigare necesse est -och jag hoppas den betyder Att bada är nödvändigt. Det har visat sej att jag har badat mest varje kväll under jullovet. Inte nödvändigtvis så mycket vatten men väldoftande badskum (julgåva från mej till mej), enbart stearinljus, saltbit och ett glas vin samt lektyr. just nu är det gamla nummer av Språktidningen som gäller. Och förstås telefonen inom räckhåll. Lyxigt så det förslår.
Badkar har jag haft i alla lägenheter där jag bott själv. Stora badkar. Tom i min lilla etta fanns ett fullångt kar. Och varje gång jag har flyttat in har flyttdagen avslutats med ett doftande bad. Jag har badat in mej i huset. Dock inte där jag bor nu. Huset var så nytt att det fanns dusch - och bastu. Men jag klarade mej inte utan kar så det köptes separat.
Eventuellt kommer badivern från barndomen. När vi efter ett år i en liten lägenhet utan dusch (vi fick gå till snälla släktingarna för att bada) flyttade in i en lägenhet med ett stort badkar blev badandet kvällsnöje för mej och min syster. Jag var så ivrig att jag tom badade i kallt vatten en sommar när det sparades på varmvattnet i huset. Eller ivrigt är väl fel ord - jag var en arg tonåring som protesterade mot sparandet på det sättet. Jag minns att det resulterade i munherpes....
Men tillbaka till nutid. Rosig och skön efter dagens bad ska jag njuta av resten av min kväll. Kanske en film...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar