måndag 21 februari 2011

Klok vård



Börjar tro att hälsovårdare är ett släkt för sej. Ett klokt släkte. Åtminstone de jag har haft att göra med. Vet ju hur stort stöd skolhälsovårdarna är för ungdomar med allehanda problem - både fysiska och andra. Jag minns hur väl omhändertagen jag blev när jag hade min fotfraktur för nåt år sedan. Man hanterade mej proffsigt och var dessutom snäll och omtänksam. Och detsamma upplever jag nu när jag har tagit kontakt för mina sömnproblem. Det ställs de rätta frågorna. Man får tala om sej själv. Man får råd. De ser på nåt sätt mer till hela mej än vad jag upplever att läkare gör. Men så har jag nu egentligen mest kontakt med läkare som talar med mej om labbresultat per telefon, eller specialistläkare som gynekologer och tandläkare. Och de har kanske ingen anledning att se till hela mej.
Tillbaka till hälsovårdarna. Idag rapporterade jag mitt något höga blodtryck men också det ganska låga som mättes dagar efter nätter av fler sovtimmar - med hjälp av insomningstablett (små flisor av en tablett). Och vi konstaterade tillsammans att sömn (ev med hjälp) är bättre än högt blodtryck. Fick dessutom ett tips - är havregrynsgröt på kvällen för att den oroliga magen ska få sitt.
Sen tar de också ner en på jorden - själv funderade jag om jag borde börja höja konditionen med typ löpning men det ansågs inte vara nödvändigt - "då kanske du står här med knäförslitningar om ett tag". Säkert sant. Ibland blir man ju själv påvligare än påven själv och då är det bra att nån tar ner en på jorden igen.
Summa summarum tror jag det skulle vara klokt att satsa mer på tilläggskompetens för dessa kloka - högre YH-examen - som skulle ge dem större rättigheter och ännu mer medicinskt kunnande. Det mänskliga kunnandet besitter de redan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar